A V4-ek közösen hadgyakorlatoznak Lengyelországban

Külpol

A négy ország együttes akciója a Puma-22 fedőnevet kapta. Mától hat napon át zajlik a gyakorlat.

Megkezdődött pénteken a visegrádi csoport (V4) fegyveres erőinek közös, Puma-22 fedőnevű hadgyakorlata a délkelet-lengyelországi Nowa Deba melletti gyakorlóterepen. A november 9-ig tartó akcióban közel 2 ezer katona vesz részt. A csehek, a lengyelek, a magyarok és a szlovákok mellett az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szövetséges katonái is jelen vannak. Az amerikaiak és a britek a Lengyelország keleti szomszédságában kialakult helyzet miatt tartózkodnak a délkelet-lengyelországi Kárpátaljai vajdaságban – mondta el a PAP hírügynökségnek Przemyslaw Lipczynski, aki a manőverek lengyel résztvevőjének, a 18. gépesített hadosztálynak a szóvivője.

A Puma-22-n főként páncélos és gépesített alegységek vesznek részt, de jelen vannak tüzérségi, utász, vegy- és légvédelmi, valamint felderítő alakulatok is. A katonák taktikai manővereivel párhuzamosan parancsnoki gyakorlatok is zajlanak. A gyakorlat célja a csapatok együttműködési képességeinek tökéletesítése, valamint az, hogy ellenőrizzék a szövetséges taktikai műveletek tervezésének, szervezésének és végrehajtásának képességeit – közölte Lipczynski. Mint megjegyezte, az idei gyakorlatnak „némileg más jellege és forgatókönyve lesz”, mint az előzőeknek, mert most már az ukrajnai háború tapasztalataiból és tanulságaiból is merítenek.

A 18. gépesített hadosztály azon lengyel egységek közé tartozik, amelyeket az amerikai Abrams harckocsikkal, valamint a K239 Csunmu típusú dél-koreai tüzérségi rakétarendszerekkel és a szintén dél-koreai K9 önjáró lövegekkel szerelnek fel a lengyel hadsereg folyamatban lévő korszerűsítése keretében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk