Áprilistól az oltóanyag ismeretében lehet regisztrálni a vakcinákra Romániában

  • narancs.hu
  • 2021. március 23.

Külpol

Így akarják elkerülni, hogy valaki a helyszínen utasítsa vissza az oltóanyagot.

Romániában április elsejétől kezdődően az egyes oltóközpontok által használt oltóanyagot és a becsült várakozási időt is feltüntetik a koronavírus elleni oltáskampány internetes előjegyzési oldalán - jelentette be keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora.

Ezzel elkerülhetővé válik, hogy a várakozási listákra feliratkozott jelentkezők adott esetben többhetes sorbanállás után lépjenek vissza, miután a konkrét időpontok lefoglalása során azzal szembesülnek, hogy az illető oltóközpontban nem az általuk preferált oltóanyagot használják - magyarázta Gheorghita.

Hozzátette: kezd helyreállni a bizalom, és napról napra többen iratkoznak fel az AstraZeneca-oltásra is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt heti megnyugtató állásfoglalása után.

A regisztráció alkalmával feltüntetett hozzávetőleges várakozási idő növekedhet, amennyiben az illető oltóközpontban elsőbbséget élvező jelentkezők - idősek, krónikus betegek - iratkoznak fel a várólistára.

Az oltáskampány koordinátora szerint Romániában április végén kezdődhet meg az oltás az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcinával a családorvosi rendelőkben: ezekre nem az országos előjegyzési portálon, hanem az adott rendelőben lehet majd időpontot foglalni. Ugyancsak áprilisban megnövelik a mobilegységek számát, amelyek a nagyon fertőzött, illetve családorvos nélküli településeken segítik a lakosság immunizálását.

Romániában jelenleg 779 oltóközpont működik:

  • 515-ben a Pfizer,
  • 76-ban a Moderna,
  • 188-ban pedig az AstraZeneca oltóanyagát használják.

Az előjegyzési portálon 1 millió 237 ezer felhasználónak van foglalt időpontja, és további 775 ezren iratkoztak fel várólistára. Gheorghita azt ígérte: áprilisban napi 80 ezerre - az eddigi mintegy másfélszeresére - növelik az immunizáció ütemét.

A húszmillió lakosú Romániában eddig csaknem 1 millió 770 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük majdnem 800 ezer mindkét dózist megkapta.

Koronavírus - Védőoltás Nagyenyeden

 
Egy idős férfi megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját az oltóközponttá átalakított nagyenyedi sportcsarnokban 2021. január 21-én
Fotó: MTI/Kiss Gábor

 

Figyelmébe ajánljuk