Európai Gyógyszerügynökség: biztonságos az AstraZeneca vakcinája

  • narancs.hu
  • 2021. március 18.

Katasztrófa

De tovább vizsgálják a szer esetleges vérrögképző hatását.

Csütörtökön tette közzé állásfoglalását az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), miután a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-elleni vakcinájával kapcsolatban felmerültek biztonsági aggályok, és több ország is felfüggesztette a szer használatát.

 

Az ügynökség állásfoglalása szerint a szer hatása a COVID-19 fertőzés ellen (mely ferőzés önmagában is hordozza a vérrögképződés lehetőségét) jóval meghaladja a ritka esetben megjelenő kísérőtünetek kockázatát. A vakcina önmagában nem növelte a vérrögképződés kockázatát a beoltott páciensekben, mint ahogy arra sem talált az ügynökség bizonyítékot, hogy a szer valamelyik gyártmánya vagy gyártóhelye veszélyesebb lenne a már bevizsgált vakcinánál.

Mint írják, nagyon ritka volt a mellékhatások megjelenése, az egyesült Királyságban mintegy 20 millió embert oltottak be ezzel az anyaggal, és közülük mindössze huszonöt esetben jelentkezett a vérrögképződés valamilyen formája.

A vakcina és a ritka jelenség összefüggése egyelőre nem bizonyított, ezügyben további vizsgálatokra van szükség. A jelenség egyébként különösen az 55 év alatti nőknél volt megfigyelhető.

Az ügynökség összefoglalója szerint a vakcina bizonyított hatásossága az koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos súlyos szövődmények és halálesetek megelőzésében jóval felülmúlja a ritka esetben jelentkező vérrögképződést. De a szerrel beoltott személyeknek érdemes tisztában lenniük a jelenséggel, és ha a ritka tünetek bármelyikét tapasztalják magukon, azonnal orvoshoz kell fordulniuk. Ahogy a jelentés fogalmaz, a brit gyógyszerkockázati tanács továbbra is figyelemmel követi a fejleményeket, és más oltóanyagokat is bevizsgálnak (azzal együtt, hogy a többi vakcinával kapcsolatban nem merült fel hasonló panasz), illetve tudományos kutatást végeznek a jelenség pontos felderítése érdekében.

A mostani jelentés előzményeként Emer Cooke, az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség ügyvezető igazgatója kedden már arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy meg van győződve az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának előnyeiről, és nincs arra utaló jel, hogy a vakcina vérrögképződést okozna.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?