Az egykori osztrák külügyminiszter Oroszországba emigrált

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 8.

Külpol

A szélsőjobbos Karin Kneissl lagziján pár éve még Putyin is ropta a táncot.

Az orosz sajtóban megjelent hírek alapján a 444.hu írta meg, hogy Karin Kneissl volt osztrák külügyminiszter állítólagos fenyegetések és az oroszországi kapcsolatai miatti vádak miatt elhagyta Ausztriát, és Oroszországban, a Rjazanyi területen lévő Petrusovo faluban bérelt házat.

A volt miniszter a lapértesülések szerint helyi barátai segítségével talált új otthont magának, bár jövőbeli terveiről meglehetősen kétértelműen számolt be a sajtó megkeresésére. „Fizettem még egy hónapot, aztán meglátjuk. Nem tudok semmit a jövőmről, semmit” – fogalmazott Kneissl. Az orosz források szerint az egykori politikus Petrusovóban továbbra is könyveket ír, tanít, és meghívást kapott a Szentpétervári Állami Egyetem GORKI-központjába is. Az egyetem honlapján Karin Kneissl egyenesen a központ vezetőjeként szerepel.

A politikus 2017 és 2019 között vezette a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt színeiben a bécsi külügyminisztériumot. Pártja 2016-ban interakciós és együttműködési megállapodást kötött a Putyin-féle Egységes Oroszország párttal.

Kneissl még minisztersége idején, 2018-ban azzal keltett nemzetközi médiafeltűnést, hogy Vlagyimir Putyin eleget tett meghívásának, és elment az esküvőjére, melyet az ausztriai Gamlitzban tartottak.

2020-tól Kneissl két éven át a Rosznyefty igazgatótanácsának tagja lett, mely pozícióról sz ukrajnai háború kitörése után kényszerült lemondani. A 444.hu összefoglalója szerint tavaly júliusban Kneissl azt nyilatkozta a Washington Postnak, hogy fenyegetés miatt hagyta el Ausztriát. Ezután egy ideig Libanonban élt, idén júniusban pedig arról beszélt az orosz TASZSZ-nak, hogy komolyan fontolgatja, hogy Oroszországba költözik. Úgy tűnik, nem morfondírozott nagyon sokáig a döntésen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk