Novák Katalin aláírta az új ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 8.

Külpol

Röpke négy hónap kellett csak hozzá.

Az atv.hu számolt be „a Sándor-palotához közel álló diplomáciai forrásból” származó értesüléséről, miszerint a köztársasági elnök ma aláírta az új ukrán budapesti nagykövet, Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát.

Sándor Fegyir, a magyar származású önkénteseket is magába foglaló Kárpátaljai Sárkányok alakulat katonája, az Ungvári Nemzeti Egyetem egykori tanára. Amint arról korábban tudni lehetett, már március óta várt az ukrán fél az új nagykövet befogadó nyilatkozatának magyar ellenjegyzésére. Hogy a szokatlanul hosszú átfutási idő minek volt köszönhető, arra nem tér ki a csatorna cikke, ellenben azt igyekszik nyomatékosítani, hogy „a késlekedés eddig sem elsősorban Novák Katalinon múlt, az államfő mindig határozottan elítélte az orosz agressziót, augusztus 23-án pedig Kijevbe utazik”. Arra ugyanakkor nem tér ki az írás, hogy mindeközben a magyar diplomácia és a kormányközeli sajtó milyen oroszbarát húrokat penget – pedig ez már az egész európai közösség számára egészen nyilvánvaló.

 

Ezzel szemben beidézik a kormányközeli Index egy hónappal ezelőtti írását, amelyben egy államfőhöz közeli forrás úgy fogalmazott: „a hosszabbra nyúlt ügymenet oka valójában az, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij hónapok óta nem érhető el Novák Katalin számára”. Ez már csak amiatt is félrevezető információnak tűnik, mivel a labda úgymond a magyar félnél pattogott már március óta.

Könnyen lehet, hogy a befogadó nyilatkozat aláírásának halogatásával valamiféle nyomásgyakorlást próbált kifejteni az ukrán féllel szemben a magyar köztársasági elnök.

A nemzetközi diplomáciában előfordul, hogy a befogadó nyilatkozat ellenjegyzésének halogatásával, vagy egyenesen elutasításával próbál hatással lenni egyik ország a másik külpolitikájára. A hosszú átfutás az is jelezheti a diplomáciai világban, hogy a partnerek közötti viszony nem problémamentes.

Miután Novák Katalin végül is aláírta Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát, az ilyenkor szokásos eljárás szerint az elnöki határozatot a Külügyminisztériumba (KKM) továbbítják a miniszteri ellenjegyzésre, valamint a szokásos diplomáciai csatornákon értesítik róla a küldő államot. Az elnöki határozat akkor lesz nyilvános – akkor jelenik meg a Magyar Közlönyben –, ha a nagykövet, Sándor Fegyir már Budapesten tartózkodik, és átadta a megbízólevelét a köztársasági elnöknek – olvasható a tévécsatorna online kiadásának cikkében.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk