Az Európai Néppárt az ukrán népet és Volodimir Zelenszkijt jelöli idén a Szaharov-díjra

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 7.

Külpol

Az EPP-frakciója szerint az ukrán nép és az ukrán elnök nap mint nap védelmébe veszi az európai értékeket a harctereken.

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja az ukrán népet és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt jelöli idén az Európai Parlament (EP) emberi jogok védelméért odaítélhető Szaharov-díjára - jelentette be az EPP-frakció szerdán.

Nincs kétségünk afelől, hogy Ukrajna bátor népe, élén Volodimir Zelenszkij elnökkel megérdemli, hogy elnyerjék idén a gondolat szabadságának megőrzéséért járó Szaharov-díjat

- fogalmazott közleményében az EPP-frakció, majd hozzátették: az ukrán nép és az ukrán elnök nap mint nap védelmébe veszi az európai értékeket a harctereken.

A Szaharov-díjat 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben. A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz fizikus nevét viselő díjra a parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A díjhoz 50 ezer euró (mintegy 18 millió forint) jutalom jár.

2021-ben a Szaharov-díjat az Európai Parlament Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak és korrupcióellenes aktivistának ítélte oda. Előtte évben pedig a belarusz demokratikus ellenzék lett a díj kitüntettje.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk