Navalnij kapja idén az EP Szaharov-díját

  • narancs.hu
  • 2021. október 20.

Külpol

Az Európai Parlament kéri az orosz ellenzéki politikus azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását.

Az Európai Parlament képviselői a gondolat szabadságáért járó Szaharov-díjat 2021-ben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak és korrupcióellenes aktivistának ítélték oda.

Heidi Hautala (Zöldek/EFA, Finnország), az Európai Parlament alelnöke a strasbourgi plenáris ülésteremben szerda délben jelentette be a Szaharov-díj idei kitüntetettjének nevét azt követően, hogy a Parlament és a képviselőcsoportok elnökeiből álló Elnökök Értekezlete meghozta a döntést.

„A gondolat szabadságáért járó Szaharov-díjat idén egy olyan embernek adjuk, aki a változás mellett kampányol. Alekszej Navalnij nagy bátorságról tesz tanúbizonyságot, amikor megpróbálja visszaadni az oroszoknak a szabad választás jogát.

Már sok éve harcol hazájában az emberi jogokért és az alapvető szabadságjogokért. Ezért a szabadságával, és majdnem az életével fizetett. Az Európai Parlament nevében kérem az azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását. 

A Parlament ma afgán nők egy olyan csoportja előtt is tiszteleg, akik hazájukban keményen harcoltak az egyenlőségért és az emberi jogokért, és akik a Szaharov-díj döntősei között szerepeltek. Ezeknek a bátor nőknek az afganisztáni tálib hatalomátvételkor az elsők között kellett alapvető jogaik és szabadságuk megsértését elszenvedniük: ezért emlékezünk meg ma róluk is” – tette hozzá Hautala.

Előző évben a belarusz ellenzék kapta a Szaharov-díjat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk