Ötpontos tervet jelentett be von der Leyen az európai energiabiztonság fenntartása érdekében

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 7.

Külpol

Szabályoznák az áramfogyasztást, az energiacégek "váratlan bevételeit" pedig felső határral korlátoznák.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, amelynek a témája az EU energiabiztonsága és egy ötpontos javaslat ismertetése volt, írja az EUrologus a hvg.hu-n.

A sajtótájékoztatón von der Leyen közölte, hogy mára az uniós gáztározók töltöttsége elérte a 82 százalékot; és a már megkezdett beszerzési diverzifikáció révén az EU növelte az LNG- vagy vezetékes gáz szállítását az Egyesült Államokból, Norvégiából, Algériából, Azerbajdzsánból és más országokból.

Sőt, Norvégia jelenleg már több gázt szállít az EU-ba, mint Oroszország.

Mivel azonban az árak továbbra is folyamatosan emelkednek, a Bizottság elnöke ötpontos intézkedéscsomagot jelentett be:

  • Kötelező cél a csúcsidőben történő villamosenergia-felhasználás csökkentése. Ezt egy olyan stratégia keretein belül kívánják elérni, ami a villamosenergia árát meghatározó fogyasztási csúcsokat ellaposítja.
  • Mivel az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások váratlan bevételeket termelnek, amik nem tükrözik termelési költségeiket, így ezeknek a vállalatoknak a bevételeit felső határral korlátozzák. Az ebből befolyó összegeket a nehéz helyzetben levő háztartások és vállalkozások támogatására fordítják.
  • Ez vonatkozik a fosszilis energiát felhasználót energiacégek váratlan nyereségére is, esetükben szolidaritási hozzájárulás kivetését tervezik, amit a tagállamoknak szintén a nehéz helyzetben levő háztartások támogatására, illetve tiszta, saját előállítású energiaforrásokra kell költeniük.
  • Intézkedéseket fogadnak el az energiaszolgáltató társaságok támogatására is, hogy megbirkózzanak a piaci ingadozással.
  • Végül pedig az orosz gáz további korlátozását is javasolják annak érdekében, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit.

Ez utóbbi pontnál akár ársapkát is alkalmazhatnak.

Von der Leyen azt is elmondta, hogy a háború elején az orosz vezetékes gáz az importált gáz 40 százalékát tette ki az EU-ban, de mára ez az arány 9 százalékra csökkent.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.