Ötpontos tervet jelentett be von der Leyen az európai energiabiztonság fenntartása érdekében

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 7.

Külpol

Szabályoznák az áramfogyasztást, az energiacégek "váratlan bevételeit" pedig felső határral korlátoznák.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, amelynek a témája az EU energiabiztonsága és egy ötpontos javaslat ismertetése volt, írja az EUrologus a hvg.hu-n.

A sajtótájékoztatón von der Leyen közölte, hogy mára az uniós gáztározók töltöttsége elérte a 82 százalékot; és a már megkezdett beszerzési diverzifikáció révén az EU növelte az LNG- vagy vezetékes gáz szállítását az Egyesült Államokból, Norvégiából, Algériából, Azerbajdzsánból és más országokból.

Sőt, Norvégia jelenleg már több gázt szállít az EU-ba, mint Oroszország.

Mivel azonban az árak továbbra is folyamatosan emelkednek, a Bizottság elnöke ötpontos intézkedéscsomagot jelentett be:

  • Kötelező cél a csúcsidőben történő villamosenergia-felhasználás csökkentése. Ezt egy olyan stratégia keretein belül kívánják elérni, ami a villamosenergia árát meghatározó fogyasztási csúcsokat ellaposítja.
  • Mivel az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások váratlan bevételeket termelnek, amik nem tükrözik termelési költségeiket, így ezeknek a vállalatoknak a bevételeit felső határral korlátozzák. Az ebből befolyó összegeket a nehéz helyzetben levő háztartások és vállalkozások támogatására fordítják.
  • Ez vonatkozik a fosszilis energiát felhasználót energiacégek váratlan nyereségére is, esetükben szolidaritási hozzájárulás kivetését tervezik, amit a tagállamoknak szintén a nehéz helyzetben levő háztartások támogatására, illetve tiszta, saját előállítású energiaforrásokra kell költeniük.
  • Intézkedéseket fogadnak el az energiaszolgáltató társaságok támogatására is, hogy megbirkózzanak a piaci ingadozással.
  • Végül pedig az orosz gáz további korlátozását is javasolják annak érdekében, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit.

Ez utóbbi pontnál akár ársapkát is alkalmazhatnak.

Von der Leyen azt is elmondta, hogy a háború elején az orosz vezetékes gáz az importált gáz 40 százalékát tette ki az EU-ban, de mára ez az arány 9 százalékra csökkent.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bolond hangszer

Nyilvánvalóan Glenn Gould „bűne”, hogy a zongoristák felesküdtek a dünnyögésre meg a dúdolásra. Gould ugyanis elsőként, majd’ hetven évvel ezelőtt sikerlistás lemezt csinált a Goldberg-változatokból.

Szuperwumen és Wándörmen

A színház jövőjéről humoros vagy éppen keserű utópiákat is közlő, Két ország – két színházi kultúra? című tanulmánykötet egyik írásában (Kovács Bálint jegyzi) egy kőszínházi kolléga így szól a szabadúszóhoz: „Ti, függetlenek, kétszáz éve is azt mondtátok, hogy a szakadék szélén vagytok, aztán valahogy még mindig játszogattok itt-ott. (…) úgy látom, nagyon, nagyon tágas hely az a szakadék széle.”

Mint a vízipisztoly

Az elején szeretni is lehet ezt a történetet, például az esszészerű, érzelmes előhangért: így célozta meg az egyszeri vadászember Hitlert – már a ravaszon volt az ujja –, és aztán ezért nem lőtte le.