A balti országok megállapodtak az orosz állampolgárok beutazásának korlátozásáról

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 7.

Külpol

A beutazási tilalom várhatóan szeptember közepén lép életbe.

Lettország, Észtország és Litvánia elvben megállapodott az orosz állampolgárok beutazásának korlátázásáról az orosz és a fehérorosz határon - jelentette be szerdán Edgars Rinkevics lett külügyminiszter.

Rinkevics tudatta, hogy a döntést hivatalosan a három ország kormánya jelenti majd be.

A beutazási tilalom várhatóan szeptember közepén lép életbe, és kivételt képeznek majd a humanitárius vagy családi okból érkezők, a teherautó-sofőrök és a diplomaták.

Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az utóbbi hetekben és hónapokban jelentősen nőtt a schengeni vízummal Lettország határát átlépő orosz állampolgárok száma, és ez már kezd közbiztonsági üggyé válni, illetve morális és politikai jellegű kérdéseket is felvet.

Az ukrajnai háború február végi kezdete után leállították az EU és Oroszország közötti közvetlen légi járatokat, így orosz állampolgároknak csak korlátozott lehetőségeik vannak, hogy beutazzanak az EU területére.

Augusztus végén az Európai Unió öt, Oroszországgal határos tagországa - Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Finnország - jelezte, hogy egyénileg megakadályozhatják az orosz turisták belépését a területükre, ha az EU nem vezet be uniós szintű tilalmat. Finnország múlt héten már szigorította is a turistavízumok kiadásának gyakorlatát az orosz állampolgárok részére. Szeptember 1-jétől a finn hatóságok a korábbi mintegy ezer helyett mindössze napi száz interjúidőpontot ajánlanak fel azoknak az oroszoknak, akik turistavízumot szeretnének igényelni.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben bejelentette, hogy az Európai Bizottság javasolja a schengeni vízumok könnyített kiadását lehetővé tevő EU-orosz megállapodás teljes felfüggesztését.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.