Az oltási igazolványokról is tárgyalnak a heti uniós csúcson

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 24.

Külpol

Napirenden lesz az új mutációk és a beutazási korlátozások kérdése is. 

Az Európai Unió kiemelt feladata a koronavírus elleni oltási kampány fokozása, aminek érdekében fel kell gyorsítania a vakcinák engedélyezési folyamatát, valamint gyártásukat és szállításukat - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok videós tanácskozásra készülő vezetőinek kedden elküldött levelében.

Michel a csütörtökön kezdődő, kétnaposra tervezett informális csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében kiemelte: az új vírusváltozatok megjelenése, valamint a járvány visszaszorítását célzó korlátozások, illetve az egységes piacon az áruk és szolgáltatások zökkenőmentes áramlása közötti megfelelő egyensúly megteremtése továbbra is kihívást jelent.

Meg kell találni a megoldásokat annak biztosítására, hogy a vakcinagyártók növelni tudják kapacitásukat, teljesítsék az oltóanyagok mennyiségére és gyártási határidejére vonatkozó kötelezettségvállalásaikat, illetve az oltóanyag-szállítás kiszámítható legyen.

Charles Michel véleménye szerint a járvány megfékezéséhez továbbra is szükség lehet korlátozó intézkedésekre a nem alapvető utazásokkal kapcsolatban, szükséges azonban az áruk és szolgáltatások folytonosságának biztosítása az egységes piacon. Kijelentette, hogy folytatni kell az oltási igazolványok közös kidolgozását, valamint kulcsfontosságúnak nevezte a szolidaritást a kis és közepes jövedelmű országokkal a COVAX programon keresztül, amelyet a koronavírus elleni vakcinával történő ellátásukra hoztak létre.

Az uniós tagállamok vezetői a tanácskozás második napján, pénteken mindenekelőtt az európai biztonság- és védelempolitika kérdéseivel foglalkoznak, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár részvételével.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?