Az új cseh kormányfő Tajvan oldalán áll

  • MTI/narancs.hu
  • 2023. január 30.

Külpol

Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket - mondta Petr Pavel.

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.

A leendő cseh elnök hétfőn a Twitteren megjelent bejegyzésében közölte, hogy a nap folyamán telefonon mintegy negyedórán át beszélgetett tajvani partnerével. Petr Pavel elmondta a tajvani elnöknek: bízik abban, hogy lehetőségük lesz személyesen is találkozni.

A kínai külügyminisztérium ezt megelőzően bejelentette, hogy a tervezett telefonbeszélgetés miatt kapcsolatba lépett Prágával.

Petr Pavel köszönetet mondott Caj Jing-vennek a megválasztáshoz küldött gratulációért. A Reuters hírügynökség Tajpejből keltezett hírében azt írta, hogy a telefonbeszélgetés "diplomáciai áttörésnek" tekinthető.

 A márciusban hivatalba lépő új cseh elnök vasárnap a Radiozurnal közszolgálati hírrádiónak adott interjújában kifejtette: a tajvani elnökkel tervezett beszélgetésével nem akar több kárt okozni, mint amennyi hasznot hoz. Az egy Kína elvet szerinte ki kell egészíteni annak második felével: egy Kína, két rendszer.

 "A Tajvannal fenntartott sajátos kapcsolatainkban ezért nincs semmi különös" - szögezte le Petr Pavel.

A cseh hadsereg és a NATO korábbi magas rangú tisztviselője szerint Tajvan bizonyos technológiák terén vezető szerepet tölt be a világban, ezért Csehországnak érdeke a kereskedelmi és a tudományos kapcsolatok ápolása.

Csehország, hasonlóan a világ legtöbb országához, a Kínával szembeni konfrontáció elkerülése érdekében nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, ennek ellenére kölcsönös látogatásokra került sor. Tavaly például Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke járt egy kereskedelmi delegáció élén az ázsiai szigetországban.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk