Az új cseh külügyminiszter Magyarországgal kapcsolatos aggályairól beszélt

  • narancs.hu
  • 2018. október 23.

Külpol

Szijjártó rögtön be is panaszolta.

Interjút közölt a Respekt című cseh hetilap az új külügyminiszterrel, a szociáldemokrata Tomáš Petříčekkel, és a beszélgetés során Magyarország, pontosabban a magyar kormány politikája is terítékre került. Az MTI tudósítása szerint Petříček arról beszélt, hogy a visegrádi csoport "egy érdekkoalíció", ami attól jelentős, hogy Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közösen lép fel az Európai Unióban, ám úgy véli, hogy a jelenlegi helyzetben a négy ország közül Csehország lehet a "nyugodt erő", illetve az az ország, amelyik nem kérdőjelezi meg a liberális demokráciát.

Ezzel kapcsolatban miniszter elmondta: tárgyalni kell Magyarországgal és Lengyelországgal arról, "mi az, ami zavar minket, és mi az, ami helytelen", de hozzátette: "a visegrádi csoportban közel vagyunk egymáshoz, nyitottak lehetünk, és partnereinkkel a kellemetlen dolgokról is beszélhetünk".

Petříček novemberben találkozik a magyar és a lengyel külügyminiszterrel is, és jelzi aggályait.

Azzal kapcsolatban, hogy számít-e kormányon belüli konfliktusra, hiszen Andrej Babiš miniszterelnök jó véleménye van Magyarországról, Petříček felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarország elleni szankciós eljárás megindításáról az Európai Tanács dönt, ahol a kormányfők vannak jelen, ám a felhatalmazást a kormány adja, és a külügyminisztérium is részt vesz ennek az előkészítésében. "Beszélni akarok a kormányfővel Magyarországról" – ígérte.

Az interjúra Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott közleményében így reagált: "értékeljük a külügyminiszteri munka megkezdésénél tapasztalt megfelelni vágyást", majd hozzátette: örömmel várják a novemberi találkozót, akkor mindent megbeszélhetnek. Szijjártó hangsúlyozta, hogy a négy visegrádi ország együttműködése továbbra is a magyar külpolitika fókuszában marad, és a cseh miniszterelnök Magyarország melletti kiállását tekintik "irányadónak".

Figyelmébe ajánljuk