Boris Johnson mégsem indul újra a miniszterelnöki posztért

Külpol

Biztos volt benne, hogy jó eséllyel nyerhetne, de arra jutott, hogy "nem helyénvaló" elindulnia.

Boris Johnson volt brit miniszterelnök bejelentette, hogy nem indul a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyó versengésben.

Ez azt jelenti, hogy a párt új vezetője - és így az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke - nagyon nagy eséllyel a brit sajtó, a politikai elemzők és a fogadóirodák által egyértelműen favoritnak tartott Rishi Sunak, Johnson egykori pénzügyminisztere lesz, bár a posztra pályázik még rajta kívül Penny Mordaunt volt védelmi miniszter is.

Vasárnap késő este ismertetett közleményében Boris Johnson úgy fogalmazott: nagyon jó esélye lenne annak, hogy a Konzervatív Párt tagságának szavazásán ő aratna sikert a jelöltek közül, és pénteken visszatérhetne a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciá, sőt szerint 2024-ben esedékes következő parlamenti választáson győzelemre is vezetné a Konzervatív Pártot. De mindezek ellenére arra a "sajnálatos következtetésre" jutott, hogy mégsem lenne "helyénvaló", ha indulna a versengésben, mivel egységes parlamenti frakcióháttér nélkül nem lehet hatékonyan kormányozni.

Ezzel arra utalt, hogy hogy a tory frakció számos tagja hevesen ellenezte Johnson visszatérését a párt élére és a kormányfői tisztségbe. Boris Johnson közölte, hogy a döntést úgy hozta meg, hogy sikerült előtte azért megszereznie az induláshoz szükséges 102 támogatást, de a BBC brit közszolgálati médiatársaság által vezetett listán vasárnap éjjel még csak 57 olyan  képviselő neve szerepelt, akik hivatalosan is közölték, hogy Johnson jelöltségét támogatják.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.