Tízezrek követeltek szigorúbb klímavédelmi intézkedéseket Brüsszelben

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 23.

Külpol

Tízezrek vonultak utcára Brüsszelben, a felvonulók a globális felmelegedés és annak "már most tapintható, katasztrofális" következményeit orvosló, szigorúbb intézkedéseket követeltek

A Le Soir című francia nyelvű belga napilap beszámolója szerint mintegy 25 ezer tüntető vett részt a megmozduláson, akik a belga főváros északi pályaudvarától vonultak az uniós intézményeknek is helyet adó kerület legnagyobb parkjába. A közel száz környezetvédelmi szervezet által életre hívott klímakoalíció szerint a klímaváltozás következményei szolidaritást követelnek a leginkább érintett, főként tengerközeli országokkal, emellett a környezeti változások által közvetlenül sújtott mezőgazdasági ágazatot különösen érintő következmények azonnali beavatkozást igényelnek.

Az ENSZ éghajlat-változási konferenciáját, az egyiptomi Sarm-es-Sejkben novemberben tervezett COP27-et megelőzően tartott felvonulás résztvevői

  • a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának visszaszorítását,
  • az alternatív energiaforrások gyorsabb bevezetését, valamint
  • az épületek szigetelésének hatékonyabb támogatását követelték.

A belga baloldali pártok és szakszervezetek vezetőinek részvételével zajlott megmozdulás résztvevői szorgalmazták továbbá, hogy Belgium 2050-re kizárólag megújuló energiaforrásokat használjon, az energiaszektor extraprofitjának megadóztatására szólítottak fel, valamint jobb tömegközlekedést sürgettek a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében.

A szervezők közösségi oldalán megjelent üzenet szerint a klímafelvonulás sikere évről évre bizonyítja, hogy az éghajlatváltozás mennyire aggasztja a belgákat. A politika nem fordíthatja el a tekintetét, a felvonulás résztvevői ugyanis határozott és azonnali intézkedéseket követelnek a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében.

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk