Boris Johnson szerint október 31-ig összejöhet a Brexit

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. június 23.

Külpol

Jeremy Hunt már nem ilyen optimista, ha ő lesz a miniszterelnök, "nehéz szívvel ugyan", de kész lenne megállapodás nélkül is kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból.

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szombaton megerősítette azt a véleményét, hogy a jelenleg érvényes október 31-i határnapig lebonyolítható Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból.

Jeremy Hunt, a külügyi tárca jelenlegi vezetője ugyanakkor kijelentette: ha a Konzervatív Párt tagjai "nem a megfelelő személyt" választják, abból "katasztrófa" lehet.

A pártvezetői tisztségéből távozó Theresa May miniszterelnök utódjának megválasztására indult folyamat első szakaszában a tory alsóházi frakció szavazássorozattal szűkítette két jelöltre az eredetileg tízfős mezőnyt, és az utolsó szavazás után Johnson és Hunt maradt versenyben.

Közülük választja meg a Konzervatív Párt 160 ezer tagja May utódját, aki az Egyesült Királyság új miniszterelnöke is lesz.

Johnson a szombaton  Birminghamben tartott első kampányrendezvényen úgy vélekedett: a "józan ész érvényesülése esetén" ki lehet lépni megállapodás nélkül az EU-ból anélkül is, hogy vámok jelennének meg az Európai Unióval folytatott brit kereskedelemben.

Jeremy Hunt szerint "katasztrófával" érne fel, ha "nem a megfelelő személy" kerülne a Konzervatív Párt és a kormány élére, mivel ennek idő előtti parlamenti választás lehetne a következménye, és ha ennek eredményeként Jeremy Corbyn lesz a miniszterelnök, akkor "soha nem lesz Brexit".

Hunt megerősítette azt a korábban is hangoztatott álláspontját, hogy ha semmi esély nem mutatkozik a Brexit-megállapodás újratárgyalására az október 31-i határnapig, akkor "nehéz szívvel ugyan", de kész lenne megállapodás nélkül kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból.

Figyelmébe ajánljuk