Cihanouszkaja: videóüzenetben kéri az EU-t, ne ismerjék el a fehérorosz elnökválasztás eredményét

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 19.

Külpol

Az EU délután tartja a fehérorosz helyzetet megvitató csúcsértekezletét, az már biztos, hogy szankciók bevezetésére készülnek.

Az Európai Unió ne ismerje el a Fehéroroszországban augusztus 9-én tartott elnökválasztás hivatalos eredményét, mert csalással született - kérte szerdai videoüzenetében Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki elnökjelölt, aki egyben arra szólította fel az EU-t, tartsa tiszteletben a fehérorosz nép választását.

A szomszédos Litvániába menekült egykori angoltanár az EU rendkívüli, a fehéroroszországi helyzetet megvitatandó csúcsértekezlete előtt tette közzé angol nyelvű üzenetét a közösségi médiába - tájékoztat az MTI.

Cihanouszkaja üzenetében azt mondta: Lukasenka elvesztette legitimitását a fehérorosz nemzet és a világ szemében. Hozzátette, hogy ő a jogos győztese az elnökválasztásnak, új választások megtartását szeretné nemzetközi megfigyelők jelenlétével.

Az EU korábban már jelezte, hogy szankciókkal fogja sújtani azokat a fehéroroszországi tisztviselőket, akiket felelősnek tekint a választási csalásokért és a tiltakozók elleni brutális fellépésért, amelyek során legalább két tüntető meghalt, ezreket pedig őrizetbe vettek. Ann Linde svéd külügyminiszter felajánlotta, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) leendő soros elnökeként kész Minszkbe utazni, hogy közvetítsen a fehérorosz kormány és az ellenzék között.

Az már biztos, hogy szigorú szankciókat készülnek bevezetni Fehéroroszország ellen az Európai Unió vezetői, írta meg a 444.hu Thierry Breton, az EU ipari biztosának bejelentését.

„Teljesen világos, hogy a belarusz elnökválasztás kimenetele nem egyezik az emberek akaratával, elfogadhatatlan erőszak történik és a törvényeket nem tartják tiszteletben. A szankciókat már meghoztuk, ne legyen kétség afelől, hogy ezek megerősítést kapnak ma délután” - mondta Breton.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.