Magyarország is aláírta a V4-ek Lukasenka elleni kiállását

  • 2020. augusztus 19.

Külpol

A rendkívüli EU-csúcs előtt egyeztettek, a közös nyilatkozatot magyar részről Áder János is aláírta.

A fehéroroszországi helyzetről tartott EU-csúcs előtt egyeztettek a V4-ek egy videokonferencia keretein belül. Az egyeztetésen Orbán Viktor is részt vett, de részleteket Magyarország hivatalos hozzáállásáról azelőtt nem árultak el, Szijjártó Péter nyilatkozatában csak annyit mondott, hogy a "lengyel álláspontot" képviseli Magyarország is.

A visegrádi országok egyeztetésének eredményeképp a V!-ek a tüntetőkkel szembeni erőszak beszüntetésére szólították fel a fehérorosz hatóságokat közös államfői közleményükben - számol be a 24.hu.

"Felszólítjuk az illetékes fehérorosz hatóságokat, hogy teremtsék meg a lehetőséget a helyzet politikai megoldására, tartsák tiszteletben az alapvető emberi és szabadságjogokat, illetve tartózkodjanak a békés tüntetőkkel szembeni erőszaktól" - idézik a közös közleményt.

A kiállás emellett tartalmazza azt is, hogy

"Támogatjuk a fehérorosz emberek jogát a szabad, tisztességes és demokratikus elnökválasztáshoz".

A dokumentumot Áder János is aláírta.

A visegrádi országok elnökei emellett önmérsékletre intették a külföldi szereplőket, és azt kérték, ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek alááshatják Fehéroroszország függetlenségét és szuverenitását.

A videomegbeszélésen részt vevő Orbán Viktor a beszámoló szerint elmondta, hogy „katonai és gazdasági elemeket is tartalmazó, átfogó uniós geostratégiai tervet” kell készítenie az EU-nak, és megismételte Szijjártót, azaz hogy Magyarország a lengyel álláspontot képviseli.

 

Haraszti Miklós: „Megértették, hogy ők vannak többségben"

Belarusz valójában nem Európa utolsó diktatúrája, hanem a Szovjetunió összeomlását követő első - mondja Haraszti Miklós, az ENSZ korábbi Belarusz-ügyi rapportőre, akit a tüntetések okairól és lehetséges hatásairól kérdeztünk. Magyar Narancs: Miért pont most sikerült a tömegeknek ennyire látványosan szembeszállniuk a rendszerrel?

Figyelmébe ajánljuk