Claude Lanzmann a Narancsnak: „Nem éreztem undort”

  • narancs.hu
  • 2016. október 12.

Külpol

Hallott Bayer Zsolt állami kitüntetéséről, és megvan a véleménye Marine Le Penről. A Shoah rendezőjét a franciaországi antiszemitizmusról és a nácik becserkészéséről is kérdeztük.

Magyar Narancs: 2006-ban Ilan Halimit elrabolták és meggyilkolták. 2012-ben Mohammed Merah három gyereket és egy felnőttet lőtt le egy zsidó iskolában Toulouse-ban. Tavaly a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet után egy terrorista négy embert ölt meg egy kóser szupermarketben. Mindezek fényében ma milyen zsidónak lenni Franciaországban?

Claude Lanzmann: Jobb vigyázni. Az ortodox zsidók, akik nem változtatnak a szokásaikon, amint felveszik a kaftánt és felteszik a kipát a fejükre, könnyen célponttá válhatnak, antiszemita támadásoknak lehetnek kitéve. Történtek figyelmeztetések az ortodox közösségeken belül, a zsidó iskolákban azt javasolják a gyerekeknek, hogy ne viseljék a kipát az utcán, mert az antiszemita terrorizmus céltáblájává válhatnak. De Franciaország igenis küzd a terrorizmus ellen. Az antiszemitizmus egész életemen át végigkísért. De Magyarországon is van antiszemitizmus.

MN: A kormány nemrég kitüntetett egy közismerten antiszemita újságírót.

CL: Igen, tudok róla.

false

 

Fotó: Fejér Zsuzsa

MN: Elképzelhető lenne Franciaországban hasonló eset?

CL: Nehezen tudnám elképzelni, hogy kitüntessenek egy antiszemitát.

MN: Volt hasonlóra példa az elmúlt ötven évben?

CL: Ilyen biztosan nem. Kitüntetésben ugyan nem részesültek antiszemiták, de azok, akik a háborút követően hazudtak az előéletükről, elhallgattak bizonyos dolgokat, hivatali álláshoz juthattak és jutottak is. Tudják Magyarországon, hogy mi történt a háború alatt a zsidókkal?

MN: A hivatalos politika nehezen ismeri el a magyarok bűneit a holokausztban.

CL: Az akkori magyar kormányokban mindig jelen volt az antiszemitizmus, csak az antiszemitizmus mértékében voltak különbségek.

Az interjút Köves Gábor készítette. A teljes interjú a Magyar Narancs holnap megjelenő, október 13-i lapszámában olvasható.

Figyelmébe ajánljuk