Cölibátus: mikor enyhít a Vatikán a nőtlenség szabályain?

Külpol

Hiába merült fel a paphiány problémájának kezelésére a cölibátus szabályainak enyhítése, a Vatikán most végül ismét ellene foglalt állást. Ízelítő a friss Magyar Narancsból.

Talán soha nem került olyan közel a katolikus egyház ahhoz, hogy enyhítsen a papi nőtlenség szabályain, mint tavaly ősszel, amikor az Amazóniával foglalkozó püspöki szinóduson felmerült az is, hogy a térségben uralkodó paphiány enyhítésére engedélyezni kellene az olyan nős, úgynevezett „kipróbált férfiak” (viri probati) pappá szentelését, akik egyébként is diakónusi minőségben (a papságot megelőző hierarchikus fokozatban) tevékenykednek.

A szinódus azonban hiába foglalt állást a nős férfiak felszentelése mellett, Ferenc pápa végül a javaslatot elvetette, miután az előző pápa, XVI. Benedek és egy guineai bíboros, Robert Sarah egy könyvben próbálta bizonyítani, hogy a cölibátus létfontosságú a katolikus egyház papi szentségének szempontjából.

„Arról van szó, hogy néhány bíboros szövetkezett, igyekeztek gátolni Ferenc pápa működését, és egy konzervatív hátraarcot kikényszeríteni, vagy legalábbis blokkolni a reformintézkedéseket a Vatikánban. Ennek egy részakciója ez a könyv” – mondja Mártonffy Marcell teológus, aki szerint ugyan Ferenc sem egy radikális reformpápa, mégis sokkal emberközelibb és nyitottabb a világra elődjénél.

false

 

Fotó: MTI

Bár a könyv kivételként kezeli az ilyen eseteket, valójában nem egy példa van a katolikus egyházon belül is nős papokra, és számos érv szól a cölibátus szabályainak enyhítése mellett, és ezek közül csak az egyik az egyre általánosabb paphiány

A valóságban ráadásul sokan nem is tartják be, de Magyarországon hivatalosan szó sincs ilyesmiről. „Nálunk e téren is homogenizált a nyilvánosság, igyekeznek az ellenvéleményeket elfojtani az egyházban. Úgy állítják be, mintha ez problémamentes terület lenne, de ez nem így van, csak egész egyszerűen nincs erről adat” – mondja Mártonffy.

További részletek a témáról, érvek és ellenérvek a cölibátus mellett az eheti Magyar Narancsban olvashatók, amelyre itt fizethet elő akár digitálisan is!

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk