Csak Szijjártó nem szavazott az orosz és belarusz termékekre kivetett büntetővámokra

  • narancs.hu
  • 2024. május 30.

Külpol

Szerinte a kereskedelmet, például a mezőgazdaság területén, fenn kell tartani.

Az EU elfogadott egy rendeletet, amely szerint az Oroszországból és Fehéroroszországból behozott mezőgazdasági termékeket büntetővámmal sújtják. Egyetlen tagállamként Magyarország nem szavazta meg ezt a döntést, Szijjártó Péter tartózkodott. Mindez egy nappal a külügyminiszter – mezőgazdaságot is érintő – minszki üzleti tárgyalásai után történt – írja a hvg.hu

Oroszország és az ukránok elleni háborúban őket segítő Fehéroroszország mezőgazdasági termékeit eddig nem sújtották szankciók. Szorosan véve ez most sem változik meg, azonban büntetővámok kivetése mellett döntöttek a tagállamok.

A rendelet olyan szintre emeli az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonafélékre, olajos magvakra és az ezekből származó termékekre kivetett vámokat, amelyek a gyakorlatban leállítják e termékek behozatalát

– áll a jogszabályhoz fűzött indokolásban. Ezek az intézkedések azokra a termékekre vonatkoznak, amelyeket ebből a két országból közvetve vagy közvetlenül az EU-ban akarnak értékesíteni. Nem érintik a korlátozások az EU-n keresztül más harmadik országokba irányuló tranzitokat, elismerve azt, hogy az orosz és a fehérorosz termékek a világ élelmezésében szerepet játszanak.

Ezek az intézkedések tehát megakadályozzák az EU gabonapiacának destabilizálódását, leállítják az Ukrajna területén termelt illegálisan eltulajdonított gabona oroszországi exportját, és megakadályozzák, hogy Oroszország az EU-ba irányuló exportból származó bevételeit az Ukrajna elleni agressziós háború finanszírozására fordítsa – fogalmazott a döntés után a soros elnökség nevében Vincent Van Peteghem belga pénzügyminiszter. 

A magyar kormányt a kereskedelmi miniszterek tanácsülésén Szijjártó Péter képviselte. A külügyminiszter az esemény szünetében, kizárólag a kormánypárti médiumoknak tartott “sajtótájékoztatóján” közölte, hogy egyetlen tagállamként Magyarország nem szavazta meg ezt a rendeletet, támogatás helyett tartózkodott, mert szerinte a kereskedelmet például a mezőgazdaság területén fenn kell tartani. 

Miközben az orosz és belarusz termékekkel szemben kivetett védővámmal nem ért egyet a magyar kormány, az ukrán agrárárukat nemes egyszerűséggel kitiltotta az ország területéről – emlékeztet a lap, hozzátéve: "Az is érdekes fénytörést ad az ügynek, hogy az EU döntését megelőző napon Szijjártó Péter éppen Fehéroroszországban tárgyalt, ahol a magyar-belorusz üzleti fórumon többek között ezt mondta:

Mi, magyarok nem hiszünk a szankciós politikában, a szankciós politika megbukott. 

A két ország között tavaly 142 millió eurós volt a kereskedelmi forgalom volt, idén 20 százalékos növekedés várható – jegyezte meg Szijjártó. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk