Csúszik az uniós döntés a Magyarországnak járó pénzek ügyében

  • narancs.hu
  • 2022. november 17.

Külpol

Az Európai Parlament szerint még akkor sem elégségesek a magyar kormány vállalásai, ha mind a 17 teljesül november 19-ig.

Az Európai Bizottság biztosainak heti találkozóján, a következő kollégiumban nem kerül napirendre sem a Helyreállítási Alapból Magyarországnak járó pénzek megszavazása, sem a kondicionalitási eljárás lezárása – írja a 24.hu a Bloomberg értesüléseire és saját információikra hivatkozva.

A másik csütörtöki fejlemény, hogy sajtótájékoztatót tartottak az Európai Parlament költségvetési bizottságának azon tagjai, akik a Magyarország ellen indított eljárásért felelősek. Erről Ujhelyi István független EP képviselő számolt be. A költségvetési bizottság tagjai röviden összefoglalták, mit gondolnak a 17 javaslat teljesítéséről, amire az Orbán-kormány tett ígéretet azért, hogy ne vegyék el tőle a kohéziós pénzeket. 

A 17 ígéret hatoldalas értékeléséből – amely a 24.hu-hoz is eljutott – kiderül:

az Európai Parlament szerint még akkor sem elégségesek ezek a vállalások, ha mind a 17 teljesül november 19-ig.

Erre egyébként nincs sok esély, mivel nagy részük hosszútávú monitorozást igényel. Továbbá úgy vélik, a bizottság eleve korlátozottan határozta meg a problémák körét, és ha ezeken javít is a kormány, akkor sem lesz rendben a jogállamiság Magyarországon.

A parlament értékelése azért problémás, mert nyomást tud gyakorolni a bizottságra. Az pedig, hogy bizottság nem tűzte napirendre egyik ügy tárgyalását sem, az egész eljárás menetrendjét felboríthatja. A Helyreállítási Alapról az év végéig szavaznia kell a bizottságnak és a tanácsnak is, az utóbbi pedig december elején ülésezik. Addig lesz még egy kollégiumi ülés, ahol a bizottság megszavazhatja a javaslatokat. Ez a jövő hét utáni héten esedékes.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.