Cyber hírek

  • 2003. március 27.

Külpol

Értelmes tervezettség A szakemberekből, tanárokból, több vallás lelkészeiből és egyetemi hallgatókból álló Értelmes Tervezettség Munkacsoport (ÉRTEM) konferenciát rendezett az evolúcióelmélet alternatívájáról, az élővilág felsőbbrendű, intelligens tervezettségének koncepciójáról. A munkacsoport nyílt levelet fogalmazott meg és juttatott el Magyar Bálint oktatási miniszterhez, melyben azt kérik, hogy a tankönyvek az evolúcióelmélet hiányosságairól is tegyenek említést, valamint a felsőbbrendű, intelligens alkotó alternatíváját az evolúcióval egyenrangú lehetőségként ismertessék a hallgatókkal.n Háború a neten Miután USA-szimpatizáns hackerek eltérítették az iraki állami televízió honlapját, egy proiszlamista csoport azonnal ellencsapást indított - adta hírül az Index a Washington Post nyomán.
Az Unix Security Guards (USG) nevet viselő csoport múlt szerda este óta több mint 400 amerikai weboldalt írt át. Az üzenet egy Korán-idézettel kezdődik, majd az USA-hoz intézett nyilatkozat következik. Eszerint ahogy az USA azt csinál a világban, amit akar, az USG is azt fog tenni az interneten, amit csak akar. Az üzenet végül az iraki háború befejezését sürgeti. Az amerikai hatóságok már februárban arra szólították fel a hazafias hackereket, hogy tartózkodjanak az önkéntes hackeléstől. Az F-Secure biztonsági cég szerint a háború első két napja alatt több mint ezer weboldalt törtek fel, és átírták a rajtuk található szöveget. Egy Apocalypse nevű hacker múlt pénteken feltörte az amerikai tengerészgyalogság weboldalát, és saját háborúellenes üzenetét helyezte el rajta. A szöveg szerint "Nem akarunk háborút, az USA azt hiszi, megmondhatja a világnak, mit tegyen." A vírusok készítői is felhasználják az iraki válságot áldozataik becserkészésére. A Symantec és Sophos biztonsági cégek arról számoltak be, hogy a Ganda.A féregvírus, más hangzatos ígéretei mellett, Irakról készült kémfotókkal, illetve Bush-képernyővédővel kecsegtet. Egy másik vírus, a Lisa szintén az Outlookot használja, de fájlcserélőkön keresztül is terjed. A vírusos levél a háború elleni tiltakozásra buzdít. A háborús helyzetet használják ki azok a lánclevelek is, melyek nem létező vírusokra figyelmeztetnek.

n Halálos tüdőgyulladás Hongkongi orvosok múlt szerdán azonosították a világszerte terjedő atípusos tüdőgyulladás kórokozóját - írta az Index a BBC nyomán. A három kontinensen 219 embert megfertőző betegséget a paramyxoviridae családba tartozó vírus okozta. A vírus azonosítása megkönnyíti a fertőzött páciensek gyógyítását, és elősegítheti egy védőoltás kifejlesztését. Egyelőre nem tudni, hogy új vagy már ismert fajról van-e szó. Noha a paramyxoviridae családba tartozó vírusok az influenzához hasonló tüneteket okoznak, az influenza kórokozója nem rokonuk. A világ egészségügyi hatóságai régóta tartanak egy új, minden eddiginél halálosabb influenzatípus megjelenésétől, amely megismételhetné az 1918-as pusztító járványt. Balsejtelmeik azonban ezúttal nem váltak valóra. A Kínából indult tüdőgyulladás-járvány világszerte eddig több mint tíz ember halálát okozta és 219 embert fertőzött meg - a legtöbb megbetegedést Kínából, Hongkongból és Vietnamból jelentették, ahol főleg kórházi dolgozók és családtagjaik kapták el a fertőzést. Az országos tiszti főorvos szerint az általa bevezetett megelőző intézkedések elegendőek ahhoz, hogy megakadályozzák a délkelet-ázsiai államokban észlelt tüdőgyulladás kórokozójának Magyarországra kerülését. Ungváry György budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mivel a megbetegedés forrása a távoli Délkelet-Ázsia, a tüdőgyulladás kórokozója repülőgépek utasaival terjedhet.

n Rekordforgalom a hírportálokon Az Irak körül állomásozó amerikai erők indította támadás híre rendkívül rövid idő alatt óriási forgalmat generált az interneteshírportálokon - jelentette az [origo]. Az akció megindítása után Bush elnök amerikai idő szerinti késő esti beszéde után a Yahoo! az éjszakai időszakban szokásos forgalom háromszorosát regisztrálta. Valamivel kisebb, 2-2,5-szeres emelkedést tapasztalt az MSNBC portál, háromszoros forgalomról számolt be a BBC News. A Comscore piackutató cég szerint a 15 leglátogatottabb angol nyelvű híroldal a megszokottnál 40 százalékkal magasabb forgalmat generált a támadás napján. A legnagyobb brit internetszolgáltató, a Freeserve szerint a "háború" szó letaszította trónjáról a korábbi vezető keresőkifejezéseket, a "szex", "Britney" és "utazás" szavakat. A Yahoo! toplistáján Irak átvette a vezetést a Dixie Chicks női countryzenekar előtt. A texasi trió egyébként szintén a háborúnak köszönheti népszerűségét: több számukat, köztük a listavezető Travelin´ Soldier (Utazó katona) címűt, sok rádió bojkottálta, miután a hölgyek kritizálták Bush háborús terveit. Számos portál előre felkészült a várható többletforgalom kezelésére: a plusz szerverkapacitás beállítása mellett a hírek könnyebb elérhetősége kedvéért több hírszolgáltató - így Magyarországon az [origo] és az Index is - leegyszerűsítette nyitóoldalát, a felület központi részét kizárólag a háborús híreknek szentelve. A támadás hatására Magyarországon is megugrott a kereslet az eseményekhez kapcsolódó hírek iránt: a Medián Webaudit tanúsága szerint az [origo] olvasói 840 ezer látogatás során több mint 7,48 millió oldalnyi információt töltöttek le, míg a második leglátogatottabb magyar hírportál, az Index olvasói közel 3,9 millió oldalt hívtak le 450 ezer látogatás alkalmával. A szokásosnál jóval magasabb forgalom nem okozott lassulást vagy fennakadást a magyar internetes hírlapoknál.

n Mágneses mobiltöltő A brit SplashPower (www.splashpower.com) olyan technológiával állt elő, amely vezetékek nélkül is képes feltölteni a mobil eszközök akkumulátorait, ráadásul egyszerre, írta a BBC. A technológia a mágneses indukciós áramátadáson alapul, ugyanúgy, mint néhány elektromos fogkefe töltője. A cég jelenleg nagy elektronikai gyártókkal tárgyal a technológia integrálásáról.

n Gore az Apple-nél Az Apple Computer bejelentette, hogy Al Gore lett a vállalat alelnöke. Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója megjegyezte a közleményben, hogy Gore egy igazi Mac-felhasználó, aki a Final Cut Pro szoftverrel vágja meg saját videofelvételeit. Al Gore a politikai pályafutást félretéve korábban a Google tanácsadója volt.

n Késik a Mars Express Egy hibás alkatrész miatt elhalasztják az első európai Mars-expedíciót. A Mars Express űrhajót a tervek szerint május 23-án lőtték volna fel a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről. A javítások miatt a kilövésre legkorábban június 6-án, legkésőbb június 23-án kerülhet sor.

n A mobil neve Wanda A Texas Instruments bemutatta Wanda nevű új kéziszámítógép-tervét, amely a világon elsőként egyszerre tartalmazza a Bluetooth, a WiFi (802.11b) és a GSM technológiákat. A Wanda kifejlesztése kilenc hónapig tartott, ugyanis komoly nehézséget okozott a különböző rádiós technológiák egybeépítése.

Figyelmébe ajánljuk