Tartalom

MaNcs, XV. évf. 13. szám, (2003.03.27.) (2003-03-27)

Egotrip

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking

A tudománynak az a dolga, hogy kérdezzen. Miért olvadt meg a tó jege? - kérdezi a fizikus, és válaszol: mert a hőmérséklet a víz olvadáspontja, 0 Celsius-fok fölé emelkedett. Miért idegenkedett Gertrudis királyné a magyaroktól? - kérdezi a történész, és válaszol: mert ő maga német volt. A tudomány válaszai voltaképpen összefüggésekre mutatnak rá (ezeket nevezzük "okoknak"). Ha valami eléri az olvadáspontját, akkor megolvad. Ha valaki idegen, akkor idegenkedik környezetétől. Ezek a fenti válaszok persze durván primitívek, hiszen más tényezők keresztezhetik, "felülírhatják" őket. Az olvadáspontot befolyásolja a nyomás, a gravitáció (gondolom), a vegytisztaság. Az idegenkedést csökkentheti a közös vallás, foglalkozás, politikai meggyőződés, s ezek azonossága esetén akár otthonosabban érezhetjük magunkat idegenben, mint otthon. Az alapválaszokat tehát finomítani kellhet alszabályokkal, a tényezők egymásra hatásának leírásával.

Egotrip

Legát Tibor: Pop

Az anyagot a nyakamba fecskendezem, aztán a tükör elé állok, hogy ellenőrizzem a hatást. Öt perc se kell, és minden irányból dolgozni kezd a radír, tíz perc múlva nyomom sem marad. Bokáig érő bőrkabátot, cérnakesztyűt és lovaglócsizmát húzok, arcomra vívómaszkot. Tetőtől talpig beburkolva indulok el otthonról, mint valami múmia, a taxis azt kérdi: "Hová parancsolja, asszonyom?"

Publicisztika

Publicisztika

Pogány Kristóf: Az elfogadni javasolt realitás (Válaszút előtt az SZDSZ)

Ehónap elején tartotta tisztújító küldöttgyűlését a Szabad Demokraták Szövetsége. A küldöttek számára a párt politikusai három stratégiát vázoltak: ismertette elképzeléseit a két elnökjelölt, Bauer Tamás és Kuncze Gábor, valamint az elnökjelöltséget végül nem vállaló Fodor Gábor is. Az a tény, hogy három egymással versengő program van jelen az SZDSZ-en belül, mindenképpen jelzi: a magyar liberális párt válaszúthoz érkezett. A nyilvánosság előtt ezen stratégiákból vajmi kevés jelent meg: a sajtó lényegében az értelmiségi bázis és a pártelit konfliktusaként írta le a tisztújítás körüli vitákat. A jelenlegi elnök politikájával szemben megfogalmazott stratégiákban azonban ennél lényegesen többről van szó: arra tesznek kísérletet, hogy meghatározzák az SZDSZ politikájának alakulását az elkövetkező három évben.

Publicisztika

Irak

A kedd délelőtti lapzártánkkor immár ötödik napja érkező hadijelentések arról árulkodnak, hogy az iraki had-járatot a politikusok irányítják, és nem a katonák, illetve a katonai stratégia kiválasztásakor a politikai vezetők leginkább a háború politikai céljaiból és az azokat megalapozó politikai előfeltevésekből és analízisekből indultak ki.

Belpol

Belpol

A kormány, az ellenzék és az iraki konfliktus: Hintapolitika

Az iraki háború már kitörése előtt különös kijelentésekre ragadtatta a hazai politikai élet szereplőit: a január végén az Irak lefegyverzése és az atlanti szolidaritás mellett zászlót bontó nyolcas kormányfői levelet társjegyző Medgyessy Péter az utóbbi hetekben már kormánya békepártiságát hangoztatta; Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint "normális ember nem lehet háborúpárti"; Kövér László csizmapucoló csatlósnak nevezte a miniszterelnököt és a külügyminisztert, Orbán Viktor pedig (tőle eddig szokatlan, de az elmúlt hónapokban tett kijelentéseit ismerve nem meglepő módon) az olajjal és Izraellel hozta összefüggésbe az iraki válságot. A helyzet komolyságát mi sem mutatja jobban, mint a magyar politikai elit komolytalan viselkedése.

Belpol

Irak: A háború távolabbi kilátásai

Jobb nem is belegondolni abba, hogy a jelenleg Irak területének mintegy hatvan százaléka felett uralkodó zsarnok, az egykori verőlegény és bérgyilkos, majd titkosszolgálati főnök sikeresen jöhetne ki az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal vívott fegyveres konfliktusból. Abba viszont muszáj, hogyan óhajtják berendezni Irakot a győzelemre ítélt szövetségesek, és hogy ebben milyen szerepet szánnak saját maguknak. Hiszen nem biztos, hogy ahova könnyű bemenni, onnan kijönni is éppolyan egyszerű.

Belpol

Az ENSZ, a NATO és az EU a támadás után: Másnaposság

Miközben az intervenciós erők a vártnál hevesebb ellenállásba ütköznek Irakban, világszerte Amerika-ellenes tüntetések jelzik a glóbusz hangulatát. A Bush-kormányzat alkalmasint legyint csupán erre, ám többet nyomnak a latban azok a károk, amelyeket nemzetközi szervezeteknek okoz a külön utas, hegemóniára törő politika.

Belpol

Fordulatok a Postabank-ügyben: Hengermalom a pokolban

Újabb fejezetéhez érkezett a Princz Gábor főszereplésével futó Postabank-sztori: miközben a rendőrség már a nyomozás lezárásáról intézkedett, és a volt bank-menedzser a vád ismeretében - amely a négy évvel ezelőtti büntetőfeljelentést csak a legenyhébb pontban találta megalapozottnak - nyugodtan készült a bírósági szakaszra, az ügyészség meggyanúsította Princzet egy 1997-es hitelkihelyezési üggyel kapcsolatban. A védelem azonnal kezdeményezte a Postabankkal valaha kapcsolatba került döntéshozók és ellenőrző szervek vezetőinek tanúkihallgatását, majd hirtelen előkerült egy 2000-es Kehi-jelentéstervezet, ami a bankvezér viselt dolgairól a bankkonszolidáció Orbán-kormány által bevégeztetett szakaszára irányította a közfigyelmet.

Belpol

Uniós felkészülés és változás a jog világában: A törvény dzsungele

Az Európai Unió közös, csaknem 100 ezer oldalas joganyaga hazánk csatlakozásának napjától túlnyomórészt nálunk is kötelező érvényűvé válik. Hol tart manapság az oly´ sokat emlegetett jogharmonizáció? Felkészültek-e a gyakorló bírák és jogászok, illetve a jogászképzés a csatlakozásra? Mi történik, ha a nemzeti és a közösségi jog ellentmond egymásnak? Hogyan módosul a Legfelsőbb Bíróság és az Alkotmánybíróság szerepe a belépés után?

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Értelmes tervezettség A szakemberekből, tanárokból, több vallás lelkészeiből és egyetemi hallgatókból álló Értelmes Tervezettség Munkacsoport (ÉRTEM) konferenciát rendezett az evolúcióelmélet alternatívájáról, az élővilág felsőbbrendű, intelligens tervezettségének koncepciójáról. A munkacsoport nyílt levelet fogalmazott meg és juttatott el Magyar Bálint oktatási miniszterhez, melyben azt kérik, hogy a tankönyvek az evolúcióelmélet hiányosságairól is tegyenek említést, valamint a felsőbbrendű, intelligens alkotó alternatíváját az evolúcióval egyenrangú lehetőségként ismertessék a hallgatókkal.n Háború a neten Miután USA-szimpatizáns hackerek eltérítették az iraki állami televízió honlapját, egy proiszlamista csoport azonnal ellencsapást indított - adta hírül az Index a Washington Post nyomán.

Külpol

Kulturális hírek

PULITZER A Joseph Pulitzer Emlékdíj idei nyertesei: Romhányi Tamás (riport), Molnár Erzsébet (publicisztika), Kertész Péter (életmű), Tóth W. Árpád (internetes újságírás), Benedikty Béla (rádiós újságírás), a Magyar Hírlap fotórovata (képi megjelenítés) és az Octogon Architecture and Design (mint alkotóközösség).n OSCAR: A NYERTESEK 13 jelölésből hat díjat nyert a 75.

Zene

Zene

Könyv: Miből lesz a szarvasbogár? (Vaszilij Akszjonov: Moszkvai történet)

Először is: nem miből, hanem kiből? Másodszor: nem illik elárulni a slusszpoént, még akkor sem, ha egy annyira sokrétű művet zár le, mint Akszjonov regénye, de némi vívódás után úgy döntöttem, hogy megteszem. Nos, a regény utolsó, 1161. oldalán két dolog történik: meghal a főhős, Borisz Gradov, és felbukkan szarvasbogár képében Sztálin. A szerző annyira megveti, hogy még eltaposásra sem méltatja, egyszerűen elküldi - már elnézést - a picsába: "Sztálin eközben (...) hátán összetett páncélját villogtatva, elkúszott valahová a csillogó fűben. Lófaszt sem értett, és lófaszra sem emlékezett." Így végződik a háromrészes, nagy mű.

Zene

Színház: Sok hűhó Mozartért (Sylvester Levay és Michael Kunze musicalje)

Ahíres emberek életéből merített zenés-könnyes drámák/filmek sora végtelen. Legyen a hős bibliai alak, történelmi személyiség vagy életre álmodott fikció, a siker első feltétele, vagyis az érdeklődés magjának elhintése a publikumban, adott. Hogy Mozart sem kerülhette el a sorsát, tulajdonképpen logikus. A lázadó ember, a tehetségével önállóan sáfárkodó független művész minden században a csodálat, az irigység, a kicsinyes bosszú és a megvetés tárgya.

Zene

World music: ahogy

A megkülönböztetett figyelmet nem annyira a buddha-bar sorozat minősége, mint inkább a jelenség és annak magyarországi aktualitása indokolja. Hogy ebbe én könnyen belelátok, nem állíthatom, mindenesetre az etno-techno biznisz különösen virágzó vállalkozása forog fenn - a tőle elválaszthatatlanul míves-giccses dizájnnal és az ahhoz paszszintott tizenkét ezres (dupla) lemezárral. Igyekszem mintegy beletörődni: ez most a sikk, a menő, már legalábbis a köldöknézésre hajlamos partizók között. Az persze díjazható, hogy nem az a tahós dum-dum vegzál, ami a kigyúrt béemvékből szeret olyan nagyon, hanem egy csöndesebb, álmodozóbb, akusztikusabb, langyoskásabb fajta - amit merő tévedésből meditatívnak szoktak nevezni az elmélyültség és a sóbiznisz összemosása esetén. Aztán az is rokonszenves, hogy műfajilag és térképészetileg is igen széles a merítési kör, van itt cigányzene, dzsessz, afropop és mindenféle belassult tempó, ráadásul felfedeznivalóra is futja - vagy tetszettek márhallani Bielka Nemirovskiról? Szóval korántsem vállalhatatlan az ötödik Buddha-kör, legfeljebb arra kell ügyelni, hogy ne figyeljünk rá úgy kimondottan.

Lokál

Lokál

Utazás 2003: Turista mit tehet

Az Utazás 2003 kiállítás remek alkalmat kínál hazánk direkt e célokra kiképzett polgárai számára, hogy átlátszó marketingtrükkök bevetésével legalább egy picit szebb színben tüntessék fel ismert tájainkat. A látogatóban eközben kellemesen megerősödnek a már iskoláskorban rögzült regionális sztereotípiák, és egy-két órányi tuszkolódással egybekötött sodródás után a leendő turista tán még arról is meggyőzhető, hogy Miskolc sem egy elveszett város.

Tudomány

Tudomány

Konferencia a tiltás ellen: Kendert a lufikba

Rövid időn belül másodszor rendeztek az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében olyan drogpolitikai rendezvényt, amelyen az aktivisták és a szakértők a kábítószerek legalizálásával és a prohibíció eltörlésével kapcsolatos gondolataikat fogalmazták meg.