Elfogták Katarban a norvég újságírókat, törölték a felvételeiket

  • narancs.hu
  • 2021. november 24.

Külpol

A vendégmunkások sorsáról készítettek riportot, az ottani törvények szerint engedély nélkül.

Elfogták és több mint harminc órán át fogva tartották a norvég köztelevízió (NRK) két munkatársát, Halvor Ekeland sportújságírót és Lokman Ghorbani fotóriportert Katarban, amikor az ott dolgozó vendégmunkások helyzetéről készítettek riportot – írja az AP hírügynökség nyomán a Telex.

Ez azért érzékeny téma, mert Katar jövőre futball-világbajnokságot rendez, stadionokat épít, és ezekben a munkálatokban eddig 37-en haltak meg – a tudósítások szerint elsősorban azért, mert az építtetők rabszolgaként kezelik a főleg délkelet-ázsiai és afrikai munkásokat.

Az NRK stábja egy táborban készített riportot az ott élő vendégmunkásokról. A katari hatóságok őrizetbe vették az újságírót és a fotóriportert, elvették tőlük az eszközeiket. Szerda reggel juthattak vissza Norvégiába – a felszerelésük nélkül.

A katari eljárást elítélte a norvég újságíró-szövetség és a futballszövetség, Gahr Stoere norvég miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, ami történt, és arról beszélt, a működő demokráciában nélkülözhetetlen a szabad sajtó munkája.

Az oslói külügyminisztériumba behívatták a katari nagykövetet. Az arab ország kormánya közölte, hatóságaik mindenben az ottani törvények szerint jártak el. A norvég újságírók magánterületre léptek be engedély nélkül, és úgy dolgoztak, hogy ehhez sem kértek engedélyt a katari hatóságoktól. Igaz, azt elismerte a katari kormány, hogy a stáb kért engedélyt – csak nyilván nem kapta meg. A felvett anyagokat is jogszerűen törölték a rendőrök, mert birtokháborítás közben készültek – írta a dohai közlemény.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk

Vádat emeltek Donald Trump ellen

  • narancs.hu

A volt amerikai elnök ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében emelt vádat a New York-i kerületi ügyész. Trump várhatóan kedden áll bíróság elé.