Előkerült és szavazott az orosz vezérkari főnök is

  • narancs.hu
  • 2024. március 15.

Külpol

Három napig tart az elnökválasztás Oroszországban, Putyinnak három ellenfele van, a TASZSZ szerint Pakson is lehet szavazni.

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Szergej Sojgu honvédelmi miniszter együtt, egyszerre adta le a szavazatát az elnökválasztáson, valahol Oroszországban – írja a 24.hu.

Nem is a közös szavazás miatt érdekes a jelenetet megörökítő videó, hanem azért, mert a vezérkari főnökről január eleje óta nem lehetett tudni semmi biztosat. A szóbeszéd szerint ő is áldozatul eshetett egy ukrán rakétatámadásnak, amely a Szevasztopol melletti parancsnoki bázist érte január 4-én, bár ezt az orosz és az ukrán források sem erősítették meg – most kiderült, azért, mert nem is volt igaz. 

A 24.hu szerint az látszik, hogy az orosz hadsereg parancsnoka él, de az nem mondható, hogy virul is, lassan mozog, és nem is szólal meg a felvételen. 

 

A pénteken kezdődött elnökválasztáson a jelenlegi elnök, Vlagyimir Putyin a legesélyesebb jelölt, de még három név szerepel a szavazólapon – tudósít az MTI.

Nyikolaj Haritonov az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja, Vlagyiszlav Davankov az Új Emberek párt, Leonyid Szluckij pedig az Oroszország Liberális Demokrata Pártja jelöltje. Szluckij és Davankov számára ez az első elnökválasztás politikai pályafutásuk során, Haritonov számára a második, Putyin számára pedig az ötödik.

Ez az első – háromnapos – elnökválasztás Oroszországban, amelyen lehetővé tették az online szavazást, és amelyen részt vesznek az Ukrajnától tavaly elcsatolt négy régió lakói. Az országban több mint 94 ezer szavazóhelyiséget nyitottak meg, ahol helyi idő szerint reggel nyolctól este nyolcig lehet szavazni. A külföldi helyszíneket nem számítva a választások Oroszországban vasárnap este, moszkvai idő szerint 21 órakor érnek véget, a kalinyingrádi régióban lévő szavazóhelyiségek bezárásával.

Külföldön 144 országban, 295 szavazóhelyiségben csaknem kétmillióan voksolhatnak majd. A TASZSZ hírügynökség szerint Pakson is lehet szavazni.

Péntek reggel, amikor már több mint félmillióan leadták elektronikusan a voksukat, a CIK közölte, hogy a rendszer túlterhelt. Az orosz hatóságok bejelentették: számítanak rá, hogy a választásokat a Kreml irányvonalát ellenző erők hackertámadásokkal és politikai provokációkkal próbálják meg megzavarni. Ellenzéki kiadványokban megjelent felhívások vasárnap délre tiltakozó megmozdulásokat hirdettek meg a választási helyiségek elé.

 

Az is pénteken derült ki, hogy Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket vitt Fehéroroszországba. Azt, hogy az orosz állam erre készül, nem volt titok, de a tervet most végre is hajtották.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk