A külügy szerint az amerikai nagykövetből egy baloldali politikai aktivista beszélt

  • narancs.hu
  • 2024. március 14.

Külpol

David Pressman csütörtöki beszédében azt mondta, az Egyesült Államok nem fog kivárni a kormánnyal kapcsolatban, cselekedni fog. 

„Magyarország mindig nagy tisztelettel tekintett és tekint az Egyesült Államokra. Ez a mai beszéd azonban nem egy nagykövethez méltó beszéd, hanem sokkal inkább egy baloldali politikai aktivista beszéde volt” – reagálta Menczer Tamás külügyi államtitkár David Pressman amerikai nagykövet csütörtöki beszédére, melyben olyan állításokat tesz, miszerint:

„Lehet, hogy az Orbán-kormány ki akarja várni az Egyesült Államok mostani kormányának leköszönését, de mi biztosan nem fogunk kivárni az Orbán-kormánnyal kapcsolatban. Amíg Magyarország várakozó állásponton van, mi cselekedni fogunk.”

David Pressman arra is kitért, hogy Magyarország másként viselkedik, „mint a szövetség bármely más tagja”, és ez „arról szól, hogy egy régi barát és a szövetséges olyan dolgokat mond és tesz, amelyek aláássák a bizalmat és a barátságot”. Továbbá felsorolta aggályait a magyar kormányt illetően. 

„A kormányzati hatalom minden aspektusának bebiztosítása – a közbeszerzéstől az engedélyezésen át az idegenforgalmi támogatásokig, a koncessziókig, az adó- és ellenőrzési intézkedésekig, a szabályozási politikáig – a pártvezetők, családtagjaik, sógoraik vagy régi barátaik tulajdonában lévő vállalatok számára teremt kedvező feltételeket – ezek ismét nem szavak, hanem tettek” – fogalmazott. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk