Orosz elnökválasztás: gyújtogatások történtek a szavazóhelyiségekben

  • narancs.hu
  • 2024. március 16.

Külpol

Máshol pedig zöld festéket öntöttek az urnákba. 

Legalább négy szavazóhelyiségben követtek el gyújtogatást Oroszországban a március 15-17-i elnökválasztás első napján – írja a Moscow Times helyi lapokra hivatkozva. 

Moszkvában egy idős nőt vettek őrizetbe, mert felgyújtott egy szavazófülkét. Egy közösségi médiában közzétett videón az látható, ahogyan a rendőrök őrizetbe veszik, aki látszólag telefonnal filmezte az esetet. A Központi Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított az ügyben.  Az állami hírügynökség tájékoztatása szerint választási tisztviselők arról számoltak be, hogy a támadásban nem sérültek meg szavazólapok, a szavazatszámlálók folytatták a munkájukat az incidens után. 

 
Szavazók egy szentpétervári szavazóhelyiségben a háromnapos orosz elnökválasztás első napján, 2024. március 15-én. Oroszországban hat évre választják meg az ország legfontosabb közjogi méltóságát.
Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev
 

Szentpéterváron egy nő Molotov-koktélt dobott egy szavazóhelyiségre, a rendőrség azonnal őrizetbe vette. Az Észak-Oroszországban található Hanti-Manszi autonóm körzetben egy nő próbált felgyújtani egy szavazóurnát szintén Molotov-koktélhoz hasonló eszközzel. Később hasonló támadásról számoltak be Moszkva környékéről is. 

A gyújtogatások egy napon történtek további olyan incidensekkel, amikor a választók zöld festéket öntöttek az urnákba. A hatóságok szerint legalább 13 embert vettek őrizetbe szavazóhelyiségekben elkövetett vandalizmus miatt. Ella Pamfilova választási főnök nyilatkozta, hogy a festékkel való leöntés miatt letartóztatottak azt mondták, pénzt ígértek nekik, és nem tudták, hogy tettüknek büntetőjogi következményei lesznek. 

A hatóságok nem közölték, hogy a tüntetések Putyin ellen irányultak-e, és az állami média jelentése szerint a szavazás az incidensek ellenére is a megszokott rendben folytatódik.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk