Eltűnt Kína külügyminisztere, aztán lemondott

  • narancs.hu
  • 2023. július 29.

Külpol

Május 25-én, amikor Szijjártóval kezet fogott, még megvolt.

A hivatalos hírek szerint lemondott posztjáról a fél éve kinevezett Csin Kang kínai külügyminiszter, aki több mint egy hónapja nem mutatkozik a nyilvánosság előtt – írja a 24.hu.

A lap szerint különös, hogy a távozását nem indokolták meg, és a személyével kapcsolatos kérdésekre sem válaszolnak. 

Csin Kang a múlt év végén lett külügyminiszter, korábban másfél évig ő volt Kína nagykövete az Amerikai Egyesült Államokban. Azelőtt dolgozott diplomataként az Egyesült Királyságban, és szóvivőként a külügyminisztériumban. Most, 57 évesen még fiatalnak számított a kínai vezetésben, viszont jó kapcsolatai voltak Hszi Csin-ping elnökkel, korábban ezzel magyarázták gyors karrierjét.

Márciusban, az Országos Népi Kongresszuson beszédet mondott. Egyik hangsúlyosnak szánt mondata az volt, hogy ha Kína sakálokkal és farkasokkal találkozik, nincs más választása, mint szembenézni velük. A 24.hu szerint a kemény fellépés ellenére Csin Kangnak külügyekben sem lehetett nagy önállósága.

Májusban még találkozott Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel is:

 
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) fogadja Csin Kang kínai államtanácsos, külügyminiszter Pekingben 2023. május 15-én. Fotó: MTI/KKM

Június közepén Csin Kang Anthony Blinkennel, az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterével tárgyalt, közös sajtónyilatkozatot is tettek. Ezután tűnt el a nyilvánosság elől.

Először július elején hiányolták, az ázsiai külügyminiszterek találkozóján. Félhivatalos információ szerint egészségügyi okból nem tudott elmenni a rendezvényre, és ez azért volt hihető, mert egyik utolsó nyilvános szereplésén úgy látszott, nincs jól. Ám aztán a közösségi médiában arról írtak, hogy viszonya van egy tévés műsorvezetővel, akitől állítólag gyereke is született, mások pedig korrupció miatt indított eljárásról tudtak. Ezek némileg egymásnak ellentmondó, ellenőrizhetetlen híresztelések. Bizonyos elemzők úgy látják, Csin Kang biztos rosszul csinált valamit, különben nem váltották volna le.

Azt, hogy valójában lemondott, ezen a héten jelentették be – és a kínai külügy törölte az összes olyan tudósítást a honlapjáról, amelyben Csin Kang szerepelt, mintha sosem lett volna Kína külügyminisztere. Pénteken viszont váratlanul visszakerült a legtöbb leszedett sajtóközlemény az oldalra. Csütörtökön a külügyi szóvivő, Mao Ning tartott tájékoztatót, más ügyben, de kapott kérdéseket a lemondott külügyminiszterről is. Mao Ning azt mondta, rosszindulatú hírverés zajlik Csin Kang körül, pedig Kína időben adott tájékoztatást a fejleményekről. Az újságírók húsz további kérdést tettek fel arról, hol van Csin Kang, miért kellett mennie, de egyikre sem válaszolt Mao Ning.

 Csin Kang utódja az elődje, Vang Ji lett. Ő:

 
Vang Ji kínai külügyminiszter, egy nappal a kinevezése után. Fotó: MTI/EPA/STRINGER
 

 Vele is van közös képe Szijjártó Péternek:

 
Szijjártó Péter és Vang Ji kínai államtanácsos.    Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

 Vang Ji megbízása csak ideiglenes, mert neki két másik posztja is van a kínai kormányban. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás a 18 milliárd forintos kárértéknél állt meg a nyomozás a pünkösdi egyház ügyében című cikk miatt.