Felébresztették a kómából Navalnijt

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 7.

Külpol

A megszólításra reagál.

Javult Alekszej Navalnij egészségi állapota - közölték hétfőn a Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus orvosai.

A Charité egyetemi klinika közleménye szerint Alekszej Navalnijt felébresztették a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről.

A páciens egészségi állapota javult, megszólításra reagál, de továbbra sem lehet kizárni, hogy "súlyos mérgezése" tartós hatásokkal jár - áll a közleményben.

A német külügyminiszter szerint az orosz állam áll Navalnij mérgezése mögött

Moszkva szerint Berlin kettős játékot játszik. Sok jel utal arra, hogy az orosz állam áll az Alekszej Navalnij ellen Novicsok harci idegméreggel elkövetett támadás mögött - mondta a német külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

A német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriumában kimutatták, hogy Novicsok típusú mérget juttattak a szervezetébe. A német kormány a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve szeptember 2-án közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről - közölték.

A Kreml értelmezése szerint nem nyert megerősítést a mérgezés ténye, így nincs miért nyomozást indítani.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.