Felgyújtották az EU képviseletet Banguiban

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. december 19.

Külpol

Néhány nappal korábban Franciaország kivonta utolsó katonáit is a Közép-afrikai Köztársaságból.

Felgyújtották hétfőre virradóra az Európai Unió (EU) képviseletének épületét a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban.

Ezt Douglas Darius Carpenter uniós nagykövet is megerősítette a közösségi médiában. Néhány nappal korábban Franciaország kivonta utolsó katonáit is a csaknem ötmillió lakosú országból. A francia kontingens egy uniós kiképzési misszió mellett az ENSZ égisze alatt részt vett a Közép-afrikai Köztársaság stabilitásának fenntartását szolgáló műveletben is. Párizs a Wagner-csoport orosz biztonsági magáncég helyi jelenlétével indokolta katonái kivonását.

Mindazonáltal néhány nappal az uniós épület felperzselése előtt pokolgépes merényletet követtek el Dmitrij Szitij, az Orosz Ház kulturális központ vezetője ellen Banguiban. Szitij súlyosan megsebesült. Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, a Wagner magánhadsereg alapítója a Telegramon azt állította, hogy Szitij "a franciáktól" kapott fenyegetést, amelyben felszólították az oroszokat, hogy tűnjenek el Afrikából.

 A politikailag ingatag, ásványkincsekben gazdag, de elszegényedett Közép-afrikai Köztársaság elnöke, Faustin-Archange Touadéra a Think Tank International Crisis Group nemzetközi agytröszt szerint legfőbb szövetségesének Oroszországot és a Wagner-csoportot tekinti, hogy úrrá tudjon lenni a felforduláson az országban.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.