Gulyás Gergelyt küldi Orbán Viktor Izraelbe Netanjahuhoz

  • narancs.hu
  • 2023. május 8.

Külpol

Május 15-én beszédet is mond. 

Magas rangú küldöttséget indít útnak Orbán Viktor Izraelbe, írja a Times of Israel és a Walla News értesülése alapján az rtl.hu. A küldöttséget Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vezeti majd, ő lesz az első magas rangú magyar politikus, aki Izraelbe látogat Benjamin Netanjahu tavaly decemberi miniszterelnökké választása óta.

A Walla News szerint a látogatás során Gulyás Gergely találkozik Benjamin Netanjahuval és más izraeli kormánytagokkal, valamint május 15-én, hétfőn beszédet mond a külkapcsolati tanácsban. Az ügyben jártas forrás szerint a magyar nagykövetség kereste meg a tanácsot, és javasolta a rendezvény megtartását. Gulyás beszédének címe: „Magyarország: Demokratikus legitimitás és nemzeti érdek háború idején Európában”.

Az rtl.hu megjegyzi, Orbán Viktor régóta szoros, baráti kapcsolatokat ápol Izrael újra megválasztott miniszterelnökével, aki hozzá hasonlóan több mint 15 évet töltött már vezető pozícióban. Netanjahu új, szélsőjobboldali politikusokkal megtűzdelt, keményvonalas, arab- és palesztinellenes kormánya miatt hetek óta tüntetések zajlanak Izrael nagyvárosaiban. 

 
 
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban tartott megbeszélésük utáni sajtóértekezleten 2019. február 19-én. Orbán Viktor a visegrádi országok, a V4-es csoport és Izrael tervezett csúcstalálkozója miatt utazott Izraelbe, amely elmaradt, helyette a kormányfők kétoldalú tárgyalásokat folytatnak
Fotó: Ariel Schalit / MTI/AP
 

Netanjahu bírálói szerint a politikus az új izraeli kormány élén magyar mintára az igazságügyi rendszer radikális átalakításán dolgozik, hogy az orbánihoz hasonló illiberális demokráciává alakítsa az izraeli politikai berendezkedést. A Times of Israel szerint az Európai Unióban Orbán Viktor számít Netanjahu legelkötelezettebb hívének, aki számos esetben blokkolt már Izraelt elítélő EU-s állásfoglalásokat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk