Herszonban civil tüntetők közé lőttek, az orosz haderők Odesszát bombázzák

  • narancs.hu
  • 2022. március 21.

Külpol

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szerint előrelépés történt Kijev és Moszkva között a közvetítés során, de még mindig nagy köztük a különbség. Délutáni hírösszefoglaló. 

Orosz katonák tüzet nyitottak civil tüntetőkre a már elfoglalt Herszon városában, és legalább egy embert megsebesítettek – számolt be a helyi médiára hivatkozva a Daily Mail. Az Interfax hírügynökség szerint az orosz haderők lőfegyvereket és kábító gránátokat is bevetettek, hogy megpróbálják a tüntetőket feloszlatni. 

Az alábbi Twitterre feltöltött videóban az látható, ahogyan a tüntetők közé lőnek (figyelem, felkavaró tartalom, csak erős idegzetűeknek!). 

Közben a BBC arról ír, hogy Ukrajna legnagyobb kikőtővárosában, Odesszában hatósági jelentések szerint a Fekete-tengeren állomásozó orosz hadierők lakóházakat lőttek a város szélén. Ez az első alkalom, amikor épületet ért találat a városban, viszont a helyi katonaság szóvivője szerint nincs áldozata a támadásnak. Ugyanakkor az orosz haditengerészet blokád alá vette Odesszát, amely Oroszország számára fontos stratégiai célpont. 

Továbbá az MTI-re felkerültek felvételek a kijevi tűzérségi támadás során szinte teljesen megsemmisült Retroville bevásárlóközpontról. 

Ukrajnai h?bor?

 
Tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjai Kijevben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Fotó: Atef Szafadi / MTI/EPA
 

Vitalij Klicsko kijevi polgármester hétfő kora délután bejelentette, hogy hétfő estétől szerda reggelig újabb kijárási tilalom lép életbe az ukrán fővárosban, minden üzlet zárva marad, és arra kérik az embereket, hogy ne menjenek ki az utcákra, illetve siessenek az óvóhelyekre, ha megszólalnak a szirénák. Ugyanis vasárnap éjszaka Kijevre mért rakétacsapásokban – ami a már említett Retroville bevásárlóközpontot érte – legalább hat ember vesztette életét az AFP francia hírügynökség szerint, viszont a BBC azt írja, a támadásban nyolcan haltak meg. 

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szerint előrelépés történt Kijev és Moszkva között a közvetítés során, de még mindig nagy köztük a különbség, és a holokausztot nem szabad semmihez sem hasonlítani – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál hétfőn, Volodomir Zelenszkij ukrán államfő hétfő esti, az ukránok helyzetét az üldözött zsidókhoz hasonlító beszédét követően. 

Hétfői hadi bejelentésében manőverező robotrepülőgépek bevetéséről, ukrán páncélosok megsemmisítéséről és az orosz előrenyomulás folytatódásáról számolt be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Közölte, hogy levegőből indított manőverező robotrepülőgépekkel csapást mértek „zsoldosok és ukrán nacionalisták kiképzőközpontjára” a nyugat-ukrajnai Rivne térségében fekvő Nova Lubomirka gyakorlótéren. Mint mondta, a támadásnak 80 halottja volt. A szóvivő szerint Ka-52-es és Mi-28N típusú helikopterek az éjszaka megsemmisítették az ukrán fegyveres erők 15 páncélozott harcjárművét.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!  

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.