Zelenszkij: Ha nem vezetnek eredményre ezek a tárgyalások, III. világháború lehet

  • narancs.hu
  • 2022. március 21.

Külpol

Nem adja fel Ukrajna Mariupolt. Kijevben egy lakónegyed elleni tüzérségi támadás során találat ért egy bevásárlóközpontot. Szumi határában ammónia szivárog a vegyi üzemből.

Volodimir Zelenszkij vasárnap a CNN-nek és Fareed Zakariának adott interjút. Az ukrán elnök a videóinterjúban azt mondta, hogy ha csak 1 százalék esélye is van annak, hogy tárgyalásos úton be lehet fejezni a háborút, akkor már megéri asztalhoz ülni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Elmondása szerint két éve vár arra, hogy beszéljenek, és ez most fontosabb lenne, mint bármikor, mert szerinte más megoldása nincs a háború befejezésének.

Zelenszkij világossá tette, hogy amennyiben létrejön egy ilyen találkozó, Ukrajna területi integritása nem képezheti az egyezség tárgyát.

Nem fognak területeket átengedni Oroszországnak. Az ukrán elnök szerint márpedig ha nem vezetnek eredményre ezek a tárgyalások, az III. világháborút jelent.

Jeruzsálem megfelelő helyszín lehetne egy orosz-ukrán csúcstalálkozóhoz, tekintettel arra, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök számos erőfeszítést tett a két ország közötti közvetítésben – mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij azt is mondta, hogy a NATO-nak világossá kell tennie álláspontját Ukrajna tagságával kapcsolatban is. Szerinte ha az ország már korábban csatlakozott volna az észak-atlanti katonai szövetséghez, akkor az a háborút is meg tudta volna előzni.

A kijevi polgármester közlése szerint a kijevi Podil városrészben lakóházakat és egy bevásárlóközpontot ért orosz tüzérségi támadás vasárnap este, az ukrán katasztrófavédelmi hatóság legfrissebb közlése szerint legalább négy ember meghalt.

Ukrajnai h?bor?

 
Megsemmisült járművek egy tüzérségi támadasban megrongálódott lakóépület előtt Kijevben
Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd

Az északkeleti Szumi városának egyik vegyi üzemében eddig ismeretlen okból erősen mérgező ammónia szivárgott ki. Dmitro Sivickij, az ukrán regionális katonai parancsnok egyebek között Telegram-oldalán figyelmeztette az embereket, hogy a Szumihimprom nevű vegyüzem öt kilométeres körzetében élők lehetőleg a pincékben, vagy a földszinten tartózkodjanak mert a szúrós szagú gáz könnyebb a levegőnél.

Az orosz csapatok által ostromlott Mariupolban az ukrán katonák nem fogják letenni a fegyvert és nem fogják elhagyni a várost – jelentette ki hétfőre virradóra Irina Verascsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. "Szó sem lehet semmiféle magadásról, vagy fegyverletételről. Erről már tájékoztattuk az orosz felet" – hangsúlyozta az ukrán politikus az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva.

Verascsuk Mihail Mizincev orosz vezérezredes szombati felhívására reagált. A humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője közölte, hogy Mariupolnál hétfő reggel, közép-európai idő szerint nyolc órától humanitárius folyosó nyílik meg keleti és nyugati irányba, s az első két órában nyugati irányba, az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területekre kivétel nélkül minden ukrán fegyveres alakulat tagjai és velük együtt a külföldi zsoldosok is távozhatnak, ha leteszik a fegyvert.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk