Szlovákiában hétfőtől korlátozásokkal kinyithatnának a mozik és a templomok

  • narancs.hu
  • 2020. november 13.

Külpol

A befogadóképességük maximum 50 százalékát használhatják ki.

Igor Matovič kormányfő közleményében hozzátette, a javaslatát előterjesztette epidemiológusok, virológusok és közegészségügyi szakértők csütörtöki konzíliumán, ahol ezt jováhagyták – írja az Újszó.  A javaslat részét képezte az edzőtermek és uszodák megnyitása is a sportklubok részére, maximum hat fő részvételével. Matovič bízik benne, hogy a javaslatokat támogatni fogják a járványügyi bizotság pénteki ülésén.

Országosan teszteltek

Jelentősen csökkent a kiszűrt fertőzöttek száma és aránya a koronavírus-tesztelés hétvégi, már második fordulójában Szlovákiában az előző hétvégén tartott teszteléshez képest – jelentette be még hétfőn Igor Matovic szlovák miniszterelnök Pozsonyban, kormánya több tagjával közösen tartott sajtótájékoztatóján.  A hétvégi második tesztelési fordulón, amelyen úgynevezett antigén teszteket használtak, 2 millió 44 ezer személy vett részt. Közöttük 13 509 fertőzöttet találtak, ami 0,66 százalékot jelent.

A hétfőn közzétett adatok szerint a fertőzöttek aránya az előző koronavírus-tesztelés során kimutatott számokhoz képest 58 százalékos csökkenést mutatott. A szlovákiai koronavírus-tesztelés második köre az ország 45 járásában zajlott, azokban a járásokban, amelyekben az előző tesztelési kör során a fertőzöttek arányát 0,7 százalék fölött mérték. A most tesztelt 45 járásban, az előző hetihez képest mintegy százezerrel többen vettek részt a vizsgálaton, de kevesebb mint feleannyi fertőzöttet találtak.

A szlovák kormány kedden arról döntött, hogy visszaállítja a határellenőrzést; a beutazáshoz negatív teszt elvégzése szükséges. Szerdán pedig arról határozott, hogy újabb 45 nappal meghosszabbítja az október 1-jén bevezetett vészhelyzet érvényességét. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint a vészhelyzet folyamatosan legfeljebb 90 napra vezethető be, abban az esetben, ha az előállt körülmények emberek életét vagy egészségét, illetve a természetet vagy jelentős anyagi értékeket veszélyeztetnek. A még októberben bevezetett részleges kijárási tilalom egyelőre november 14-ig marad érvényben. Az Azonnali csütörtökön arról írt, hogy Szlovákia 12 millió Covid-vakcinát vásárol, amiből 2,44 millió darab a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű védőoltása.

Figyelmébe ajánljuk