Jelentős csúszással állhat csak fel az új Európai Bizottság
D_KOS20190716003_top_story_lead.jpg

Jelentős csúszással állhat csak fel az új Európai Bizottság

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. október 16.

Külpol

Orbán Viktornak kell egy harmadik jelöltet is állítania.

Legalább egy hónappal csúszni fog az új összetételű Európai Bizottság eredetileg még november elsejére tervezett hivatalba lépése - jelentette be szerdán az Európai Parlament (EP) szóvivője. Jaume Duch Guillot arról számolt be, hogy a képviselő-testület házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete értékelte a biztosjelöltek meghallgatását, egyúttal pedig felszólított a még hiányzó három jelölt mielőbbi hivatalos megnevezésére.
A tájékoztatás szerint az EP megfelelő körülmények fennállása esetén kész időben jóváhagyni az új összetételt ahhoz, hogy december elsején felállhasson az Ursula von der Leyen vezette brüsszeli testület.
A megválasztott elnök Sylvie Goulard helyett előző héten új jelöltet kért Franciaországtól, ahogyan az Európai Parlament jogi bizottságában összeférhetetlenségre hivatkozva elutasított Trócsányi László és Rovana Plumb helyett korábban Magyarországtól és Romániától is.

Trócsányi Lászlóval nem az volt a probléma, hogy igazságügy-miniszterként részt vett a magyarországi jogállam lebontásában. A képviselők azt kifogásolták, hogy már miniszter volt, mikor a tulajdonában lévő Trócsányi ügyvédi iroda a kormánnyal még szerződéses kapcsolatban állt.

Trócsányi elutasítása után Orbán Viktor megnevezte új jelöltjét, Várhelyi Olivér EU-nagykövetet. Hét elején azonban Ursula von der Leyen jelezte: azt várja, Orbán nevezzen meg egy újabb, női biztosjelöltet is minél hamarabb.

 

Figyelmébe ajánljuk