Kim Dzsong Untól is kapott gratulációt II. Erzsébet platinajubileumára

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. június 2.

Külpol

Csütörtökön katonai parádéval kezdődött a négynapos ünnepségsorozat. 

Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője hivatalos levélben köszöntötte fel II. Erzsébet brit királynőt az uralkodó platinajubileuma, azaz trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából csütörtökön. Phenjan külügyminisztériumának csütörtökön közzétett közleményéből kiderül, hogy az észak-koreai vezető gratuláló levelet küldött II. Erzsébetnek.

A 96 éves uralkodó platinajubileumának négynapos ünnepségsorozata csütörtökön kezdődött az Egyesült Királyságban. Az ünnepségsorozat a színpompás Trooping the Colourral kezdődött, ezt a tisztelgő katonai parádét mindig júniusban rendezik, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.

A Trooping the Colour – a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak – 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

Csütörtökön 1500 katona és 400 fős katonazenekar részvételével, két év kihagyás után újból teljes pompájában, több százezres tömeg jelenlétében tartották meg a többórás díszszemlét. A királynő a korábbi években díszes hintóban utazott a Buckingham-palotából a Trooping the Colour helyszínére, a palotától egy mérföldnyire lévő lovastestőrségi laktanya, a Horse Guards Parade gyakorlóterére. Ezúttal azonban – az udvar indoklása szerint mozgásproblémái miatt – a palotában maradt, és a laktanyánál elsőszülött fia, Károly trónörökös és Károly legidősebb fia, Vilmos herceg képviselte a királynőt.

A parádén az Egyesült Királyság három majdani uralkodója is jelen volt, hiszen Károly és Vilmos mellett Vilmos és felesége, Katalin hercegnő három gyermeke is részt vett az ünnepségen, köztük György herceg, Vilmos és Katalin legidősebb fia, aki édesapja trónra lépése után szintén trónörökösi rangra emelkedik majd.

A díszszemle után a Buckingham-palotánál is díszes őrségváltást tartottak, és ezt II. Erzsébet királynő családtagjai társaságában a palota híres teraszáról tekintette meg, csakúgy, mint a brit királyi légierő (RAF) gépinek tisztelgő átrepülését.

A brit uralkod? tr?nra l?p?s?nek 70. ?vfordul?ja

 
Fotó: Aaron Chown / MTI/AP/Pool/PA/Aaron Chown
 

Az uralkodó trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából a RAF 70 repülőgépe és helikoptere repült át a palota felett, a többszázezres ünneplő tömeg egetverő üdvrivalgása közepette.

Az erkélyen megjelent családtagok közül ugyanakkor most első ízben hiányzott a királynő néhai férje, Fülöp edinburghi herceg, aki tavaly áprilisban, századik születésnapja előtt néhány héttel elhunyt.

II. Erzsébet a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban királlyá koronázták, de a 96 esztendős királynő egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő az angol trónon.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.