Az újabb magyar vétó után lekerült Kirill orosz pátriárka a szankciós listáról

  • narancs.hu
  • 2022. június 2.

Külpol

Kis siker ez Orbánnak, valamivel nagyobb Putyin kedvenc főpapjának.

Szerdán derült ki, hogy annak ellenére, hogy hétfőn már megállapodás született a hatodik európai uniós szankciócsomag elfogadásáról, amely egyebek közt az olajembargót is tartalmazza, a magyar kormány képviselői mégis megvétózzák a közös fellépést, mivel abban a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között ott van Kirill pátriárka, az ortodox egyház feje, Putyin elnök feltétlen támogatója is.

Hogy kicsoda Kirill pátriárka, és mennyiben tekinthető az orosz hatalmi gépezet részének, arról az eheti számunkban részletesen is írtunk. Többek között azt, hogy jelen pillanatban Kirill pátriárka „az, akinek révén a Kreml végre a »Harmadik Rómaként«, a más, nem nyugati típusú, s attól felsőrendűbb civilizáció központjaként tekinthet magára. Az atomfegyverrel rendelkező Harmadik Róma – erre biztosan odafigyel a világ. Ám míg Kirill pátriárka az orosz hadsereget és a külön orosz utat dicsőíti, prédikációiban észre se veszi, hogy elmarad mögüle a »nyáj«, az igazi hívők serege”.

Az újabb vétó kapcsán Orbán igyekezett leszögezni, hogy Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen. Ezzel egyidőben ugyanakkor Michael Gahler, Európai Néppárt külügyi szóvivője Twitter-üzenetében úgy fogalmazott

szégyellje magát Orbán, amiért kiáll az orosz diktátor háborús bűneit védő Kirill mellett, és egy nap majd kiderül, hogy mivel zsarolják az oroszok a magyar miniszterelnököt.

A Néppárt külügyi szóvivője hozzátette, ami történik, rettenetesen kínos a szabadságszerető magyar népnek.

Mindezeket követően csütörtök délután az euronews híroldal számolt be arról uniós diplomáciai források alapján, hogy Kirill neve lekerül a csomag véglegesített szankciós listájáról. Mint írják, a tényt három brüsszeli forrás is megerősítette. Az euronews cikke felidézi, hogy májuselején Kirill egy szertartás során azt állította, „Oroszország soha sem támadt meg senkit”, illetve, hogy „nem akarunk háborúba menni”. A cikk azt is hozzáteszi, hogy a magyar vezetés a vallásszabadság korlátozására hivatkozva igyekezett a Putyin elnök feltétlen támogatójának és kiszolgálójának számító pátriárkát levetetni a feketelistáról – mint most kiderült, végül is sikerrel.

A magyar diplomácia hozzáállását egy uniós diplomata eközben egyszerűen túszejtő taktikának nevezte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk