Az újabb magyar vétó után lekerült Kirill orosz pátriárka a szankciós listáról

  • narancs.hu
  • 2022. június 2.

Külpol

Kis siker ez Orbánnak, valamivel nagyobb Putyin kedvenc főpapjának.

Szerdán derült ki, hogy annak ellenére, hogy hétfőn már megállapodás született a hatodik európai uniós szankciócsomag elfogadásáról, amely egyebek közt az olajembargót is tartalmazza, a magyar kormány képviselői mégis megvétózzák a közös fellépést, mivel abban a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között ott van Kirill pátriárka, az ortodox egyház feje, Putyin elnök feltétlen támogatója is.

Hogy kicsoda Kirill pátriárka, és mennyiben tekinthető az orosz hatalmi gépezet részének, arról az eheti számunkban részletesen is írtunk. Többek között azt, hogy jelen pillanatban Kirill pátriárka „az, akinek révén a Kreml végre a »Harmadik Rómaként«, a más, nem nyugati típusú, s attól felsőrendűbb civilizáció központjaként tekinthet magára. Az atomfegyverrel rendelkező Harmadik Róma – erre biztosan odafigyel a világ. Ám míg Kirill pátriárka az orosz hadsereget és a külön orosz utat dicsőíti, prédikációiban észre se veszi, hogy elmarad mögüle a »nyáj«, az igazi hívők serege”.

Az újabb vétó kapcsán Orbán igyekezett leszögezni, hogy Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen. Ezzel egyidőben ugyanakkor Michael Gahler, Európai Néppárt külügyi szóvivője Twitter-üzenetében úgy fogalmazott

szégyellje magát Orbán, amiért kiáll az orosz diktátor háborús bűneit védő Kirill mellett, és egy nap majd kiderül, hogy mivel zsarolják az oroszok a magyar miniszterelnököt.

A Néppárt külügyi szóvivője hozzátette, ami történik, rettenetesen kínos a szabadságszerető magyar népnek.

Mindezeket követően csütörtök délután az euronews híroldal számolt be arról uniós diplomáciai források alapján, hogy Kirill neve lekerül a csomag véglegesített szankciós listájáról. Mint írják, a tényt három brüsszeli forrás is megerősítette. Az euronews cikke felidézi, hogy májuselején Kirill egy szertartás során azt állította, „Oroszország soha sem támadt meg senkit”, illetve, hogy „nem akarunk háborúba menni”. A cikk azt is hozzáteszi, hogy a magyar vezetés a vallásszabadság korlátozására hivatkozva igyekezett a Putyin elnök feltétlen támogatójának és kiszolgálójának számító pátriárkát levetetni a feketelistáról – mint most kiderült, végül is sikerrel.

A magyar diplomácia hozzáállását egy uniós diplomata eközben egyszerűen túszejtő taktikának nevezte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg?