Közös európai képviseletet nyitna néhány ország Afganisztánban

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 4.

Külpol

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy elismernék a tálib vezetést.

Több európai ország azon dolgozik, hogy közös diplomáciai képviseletet nyisson Afganisztánban, ahonnan a tálibok augusztusi hatalomátvétele után távoztak a nyugati diplomaták – mondta Emmanuel Macron francia elnök szombaton Katar fővárosában, Dohában.

Macron megjegyezte: szeretnék mielőbb megnyitni a képviseletet, de még tisztázni kell a biztonsági kérdéseket. Aláhúzta: a lépés nem jelenti azt, hogy elismerik a tálib kormányt vagy politikai párbeszédet kezdenek vele.

Egy európai uniós tisztségviselők és az ideiglenes afgán kormány képviselői közötti tárgyalásokat követően nyilvánosságra hozott uniós közleményben is szó esett a diplomáciai misszióról. Abban az EU azt írta: a minimális jelenlétet biztosító kabuli képviselet létrehozása a biztonsági helyzettől függ, valamint attól, hogy a helyi hatóságok képesek-e garantálni a diplomáciai létesítmények és az ott szolgáló személyzet biztonságát. Az EU aláhúzta: mindez nem járna a kabuli kormány elismerésével.

A nyugati kormányok a tálib hatalomátvétel óta latolgatják, hogy miként viszonyuljanak Afganisztán új kormányához. Többször jelezték a kabuli kabinetnek: azt várják, hogy lehetőleg minden társadalmi réteget, vallási és etnikai kisebbséget képviseljen, különös tekintettel a nőkre. A jelenlegi ügyvivő kormányban csak férfiak vannak, és a kabuli vezetők kivétel nélkül a tálibok – többnyire a pastu népcsoportból kikerülő – emberei. Emellett sok olyan ember került miniszteri pozícióba, akit a nemzetközi közösség terroristának tart.

Macron egyúttal megköszönte Katar segítségét az afganisztáni evakuációban.

Jelezte: szeptember 10. óta tíz alkalommal küldtek evakuációs járatot Afganisztánba Katar szervezésével. A repülőgépekkel 110 francia állampolgárt és hozzátartozóikat, valamint 396 afgán állampolgárt menekítettek ki. A francia vezető megjegyezte: folytatják az akciót.

Az elnök emellett a terrorizmus elleni harcról és a franciaországi muszlim kultúra finanszírozásáról is tárgyalt a katari emírrel, Tamím bin Hamad Ál Szánival.

Macron pénteken kezdte meg körútját a Perzsa-öbölben, amelynek első állomása az Egyesült Arab Emírségek volt. Onnan Katarba repült, majd szombaton Szaúd-Arábiába látogat, ahol találkozik Mohamed bin Szalmán trónörökössel.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk