Le Pen-hez és Salvinihez menekülne Orbán, ha kizárná a Néppárt
D_KOS20180828018_top_story_lead.jpg

Le Pen-hez és Salvinihez menekülne Orbán, ha kizárná a Néppárt

  • narancs.hu
  • 2019. március 6.

Külpol

A francia és olasz szélsőjobbal tárgyal a Fidesz.

A brüsszeli Politico hosszú cikkben elemzi, milyen lehetőségei lesznek a Fidesznek, ha hó végén kizárnák a Néppártból. Az EPP-ben ugyanis egyre többen úgy gondolják a Fidesz politikája túl szélsőséges és nem fér bele a hagyományos konzervatív értékekbe. A folyamat már ott tart, hogy hivatalosan is elindult a folyamat, aminek a végén kizárhatják a Fideszt. A maradás egyik feltétele,

hogy Orbán kérjen bocsánatot, miután „hasznos idiótáknak“ nevezte a Néppárt egyes tagjait.

A kizárás utáni egyik lehetőség, hogy a Fidesz a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) nevű szélsőjobboldali frakcióhoz csatlakozik. A Polticonak az ENF egyik tagja legalábbis azt állította: tárgyalásban vannak a Fidesszel. A lap szerint az ENF frakciójában Fidesz lenne a harmadik legnagyobb erő a Matteo Salvini vezette olasz Liga és a Marine Le PEn vezette Francia Nemzeti Gyűlés mögött.

A Politico szerint más lehetőségek is nyitva állnak a Fidesz előtt. Elvileg maradhatnak a Néppártban, de ehhez túl sok kompromisszumot kéne kötniük ( a bocsánatkérés mellett például visszaengedni a CEU-t Magyarországra). Választhatnák a lengyel PiS fémjelezte Európai Konzervatívok és Reformisták frakcióját, akik nagyot veszítenek a Brexit miatt távozó képviselőkkel. Indíthatnak egy új pártszövetséget, de ehhez már kevés az idő a májusi választásokig. Vagy pedig megvárják az EP-választások eredményét, és annak ismeretében határoznak a stratégiájukról.

 

Figyelmébe ajánljuk