Deutsch Tamás visszaszólt Manfred Webernek
deutsch_top_story_lead.jpg

Deutsch Tamás visszaszólt Manfred Webernek

  • narancs.hu
  • 2019. március 6.

Külpol

Szerinte „megmalmozzák“ a Néppárt frakcióvezetőjét.

Az Európai Néppárt (EPP) tizenkét tagpártja kilenc országból kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Ez lesz a téma az EPP március 20-i ülésén is. Ahhoz, hogy ne zárják ki a Fideszt, három feltételt szabtak. A Fidesz azonnal és végérvényesen állítsa le a Brüsszel elleni kampányt, Orbán kérjen bocsánatot a Néppárt tagpártjaitól és a kormány biztosítja a CEU Budapesten maradását.

Deutsch Tamás, a Fidesz Európa Parlamenti képviselője ezzel kapcsolatban nyilatkozott az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Deutsch kiemelte, hogy 79 tagja van a Néppártnak. Ráadásul szerinte a különböző néppárti politikusok között hosszú idő óta, fontos kérdésekben zajlik vita. A Fidesznek pedig most lehetősége nyílik, hogy álláspontot foglaljon ebben a vitában.

A kampány leállításával kapcsolatban Deutsch azt mondta, hogy „nincs olyan EU-s ország, ahol a mérsékelt balközép vagy a mérsékelt jobboldal közé tartozó politikai erők közül többen tucatnyi kérdésben ne kritizálná azt, amit Brüsszel csinál az Európai Unió jövőjével kapcsolatban”. Szerinte nem kampányt, hanem tájékoztató akciót folytat a kormány. „A véleménynyilvánítás és a szólásszabadság értékét sokra tartó kontinensen, ha valakinek a brüsszeli bürokrácia bizonyos kérdéseivel kapcsolatban kritikus a véleménye, azt hadd mondja el” – tette hozzá.

Arról, hogy bocsánatkérést várnak Orbántól, Deutsch úgy vélekedett, hogy „azért ez nem egy babazsúr, ahol kicsit meghúztad a copfomat is ez fáj nekem. Ennél jóval komolyabb ember Manfred Weber”.

A CEU előzésével kapcsolatban pedig Deutsch úgy látja, hogy az egyetem még mindig Budapesten van. „Megmalmozzák Manfred Webert. Úgy ítéli meg, hogy a magyarországi és egyébként európai politikai riválisai által megfogalmazott politikai állítások felelnek meg az igazságnak. Higgyen a szemének” – mondta Deutsch.

Deutsch azt is elmondta, hogy nem keresnek utat az Európai Néppárton kívül, az EPP büszke tagjai. Pedig a hírek már arról szólnak, a Fidesz a Salvini és Le Pen fémjelezte szélsőjobboldali frakcióval folytat tárgyalásokat.

Figyelmébe ajánljuk