Lebénult az USA kormányzata

  • narancs.hu
  • 2018. január 20.

Külpol

"Több republikánus győzelemre lesz szükségünk 2018-ban!" – véli Trump.

Nem szavazta meg az Egyesült Államok szenátusa határidőig a kormányzati hivatalok és ügynökségek munkájának finanszírozását biztosító törvényt.

A képviselőház csütörtökön este 230:197 arányban még megszavazta a javaslatot, ám a republikánus többségű szenátusban nem jutottak dűlőre a politikusok. Mivel John McCain arizonai republikánus szenátor a betegsége miatt nincs jelen Washingtonban, három republikánus szenátor pedig ódzkodik a törvényjavaslat jelenlegi formájának megszavazásától, ezért a republikánusoknak szükségük van demokrata párti voksra is a kellő többséghez.

A szenátorok helyi idő szerint pénteken éjfél után is próbáltak tárgyalni és egyeztetni, de a republikánus frakció vezetője, Mitch McConnell  a pódiumhoz lépett és hivatalosan bejelentette a szavazás kudarcát.

McConnell a demokratákat okolta a kudarcért. Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok csoportjának vezetője azonban válaszában megjegyezte, hogy republikánusok is voksoltak a törvény ellen.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.