Az OLAF szabálytalanságot állapított meg, ma felfüggesztették Babis mentelmi jogát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. január 19.

Külpol

Csehországban így segítenék a rendőrség munkáját. Magyarországon ez elképzelhető lenne?

Felfüggesztette Andrej Babis cseh miniszterelnök, az ANO mozgalom elnöke mentelmi jogát pénteken a prágai képviselőház, lehetővé téve ezzel a rendőrség számára, hogy folytathassa az eljárást a kormányfő ellen, mert a gyanú szerint visszaélt az európai uniós támogatásokkal. A szavazás kimenetele nem meglepetés, mert a kilenc parlamenti párt közül nyolc előre jelezte, hogy támogatni fogja Babis mentelmi jogának felfüggesztését. Ez ellen egyedül az ANO mozgalom képviselői szavaztak.

Andrej Babis

Andrej Babis

Fotó: MTI

A Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügyéről van szó, amelynek építésekor 2007-ben és 2008-ban az akkori tulajdonos állítólag jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (580 millió forintos) európai uniós támogatáshoz. Az ügyben Jaroslav Faltynek képviselő, Babis pártjának, az ANO-nak az első alelnöke is érintett. A parlamenti alsóház pénteken Faltynek képviselői mentelmi jogát is felfüggesztette.
A Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügye komoly belpolitikai probléma Csehországban. A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Babis azt állítja: a rendőrségnek nincsenek megbízható bizonyítékai, hogy törvénysértés történt. Tendenciózusnak nevezte az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentését is.
Az OLAF a prágai sajtóban nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy a Gólyafészek jogtalanul jutott az európai uniós támogatáshoz. A Gólyafészek képviselői kérelmükben félrevezető információkat adtak meg, más fontos tényeket pedig elhallgattak. Nem volt átlátható a vállalkozás tulajdonosi struktúrája sem, holott ez egyik alapfeltétele az uniós támogatás megítélésének. A Gólyafészek-ügyben a rendőrség 11 ember ellen indított büntetőjogi eljárást, köztük van Babis felesége, sógora és első házasságából származó gyerekei is. Andrej Babis kisebbségi kormánya szerdán lemondott, mert nem kapott bizalmat a parlamentben. Az elutasítás legfőbb oka éppen a kormányfő elleni büntetőeljárás volt.

Figyelmébe ajánljuk