Lengyelország egy centet sem kap a helyreállítási alapból, amíg nem rendezi az igazságszolgáltatás függetlenségét

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. június 7.

Külpol

Ursula von der Leyen ezt egyértelművé tette az EP keddi ülésén. 

Noha az Európai Bizottság jóváhagyta a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alap forrásainak lehívását lehetővé tevő lengyel tervet, a brüsszeli testület egyetlen centet sem fizet addig, amíg Lengyelország el nem fogadja az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosító szabályozást – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban kedden.

Ursula von der Leyen, az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság lengyelországi helyzetéről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő lengyel nemzeti tervről folytatott vitában közölte, a lengyel terv jóváhagyása egyértelmű, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításához fűződő kötelezettség-vállalások teljesítéséhez kötődik.

A vállalások lengyelországi teljesítése elengedhetetlen, de "nem jelenti az út végét" – mondta az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: a lengyel helyreállítási terv jóváhagyása nem függeszti fel a folyamatban lévő kötelezettség-szegési eljárásokat, az uniós jog megsértése újabb eljárás megindításával járhat Lengyelországgal szemben.

Von der Leyen konkrétumokat is mondott, amiket már korábban jelzett Varsónak: 

  • meg kell szüntetni jelenlegi formájában a fegyelmi kamarát, helyette egy független és pártatlan szervezetet kell létrehozni; 
  • a fegyelmi rendszert meg kell reformálni, például ne számítson vétségnek, ha egy bíró az Európai Unió Bíróságához fordul; 
  • és minden bírónak, akit korábban érintettek a fegyelmi kamara döntései, meg kell adni a lehetőséget arra, hogy egy meghatározott időn belül felülvizsgálja az ügyét az új szabályok szerint az új, független fegyelmi kamara.

Von der Leyen hangsúlyozta, semmilyen kifizetést nem fognak elrendelni addig, amíg ezeket nem teljesítik, és amíg 2023 végéig nem kapják vissza a munkájukat azok a bírók, akiket jogtalanul eltávolítottak. 

Azt is mondta, az eredeti lengyel helyreállítási tervben ezek a lépések nem szerepeltek, de a tárgyalási folyamat során ezeket világossá tették, és már a lengyel parlament előtt van a vonatkozó új törvény.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk