Lukasenka beleegyezett, hogy tárgyaljon az EU-val

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 17.

Külpol

Merkel vette rá, de a lengyelek nem felhőtlenül boldogak tőle.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök megegyezett Angela Merkel ügyvezető német kancellárral arról, hogy belarusz tisztségviselők tárgyaljanak az Európai Unióval a lengyel határon kialakult humanitárius válság megoldásáról - közölte szerdán Lukasenka hivatala.

A megállapodás híre előtt Merkel két napon belül másodszor beszélt telefonon Lukasenkával.

Német részről a szerdai telefonbeszélgetésről az ügyvezető kancellár szóvivője úgy nyilatkozott: Merkel hangsúlyozta Lukasenkának annak fontosságát, hogy az ENSZ és az Európai Bizottság segélyei eljuthassanak a határon rekedt migránsokhoz.

Merkel először hétfőn beszélt telefonon Lukasenkával. A tárgyalás csaknem egy teljes órán át folyt.

Brüsszel Lukasenkát azzal vádolja, hogy szándékosan idézte elő a határmenti helyzetet és részben megtévesztő üzenetekkel irányított több ezer menekültet a lengyel határhoz. Az Unió egyébként nem ismeri el Lukasenkát Belarusz törvényes vezetőjének a tavalyi csalásokkal övezett választás után.

Merkel kapcsolatfelvételét a belarusz vezetővel bírálatok érték Lengyelország részéről.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő szerdán azt mondta, hogy a telefonbeszélgetés bizonyos értelemben Lukasenka elnökké választásának elismerése.

Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság párt elnöke úgy fogalmazott, hogy a határmenti válság "nemzetközivé tétele" szükséges volt ugyan, "de nem úgy, hogy a fejünk fölött beszéljék meg".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk