Lengyel határőrség: buszokkal viszik el a fehéroroszok a menekülteket a határról

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 17.

Külpol

A lengyel belügyminiszter-helyettes szerint Lukasenka elvesztette ezt a csatát. 

Elhagyják a migránsok a kuznicai lengyel-fehérorosz határátkelő környékén létesített tábort – közölte szerdán a lengyel határőrség. Maciej Wasik belügyminiszter-helyettes szerint a fehéroroszok buszokkal viszik el a külföldieket a helyszínről.

Múlt hétfőn mintegy ezer menekült vonult Bruzgi/Kuznica határátkelő közelébe, és a közelben vertek tábort. Lényegében "állóháború" alakult ki mind a helyszínen, mind nemzetközi politikai színtéren. A főleg iraki kurdokból, szírekből, jemeniekből és afgánokból álló tömeg egy része többször is megpróbált átjutni szögesdrótkerítésen, de a lengyel hatóságok megakadályozták az áttöréseket vagy elfogták azokat, akiknek mégis sikerült Lengyelországba átjutniuk, és valamennyiüket visszatoloncolták. A lengyelek azzal vádolják a fehéroroszokat, hogy ők szervezik a tömeget. A senki földjén rekedt emberek közül legalább 10-en már halálra fagytak. 

Kedden a lengyel határőrség viszont arról írt a Twitteren, hogy a határátkelő közelében, a fehérorosz oldalon táborozó külföldiek összecsomagoltak, és elhagyják a tábort, ismeretlen helyre távoznak fehérorosz tisztviselők kíséretében.

Maciej Wasik belügyminiszter-helyettes a TV Republika lengyel konzervatív hírtelevíziónak elmondta: úgy értesült, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök buszokat küldött a határátkelőhöz, a migránsok felszállnak ezekre és távoznak.

"Úgy néz ki, hogy Lukasenka elveszítette ezt a határcsatát"

– jegyezte meg a miniszterhelyettes.

A határőrség egyúttal a lengyel-fehérorosz határszakasz más pontjain éjszaka történt két tömeges határsértési kísérletről számolt be szerda reggel. 

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn arról döntött, hogy kibővítik a büntetőintézkedések rendszerét a kialakult helyzet miatt, ezután szankciókkal sújthatnak olyan embereket és szervezeteket, akik és amelyek felelősek a fehérorosz rezsim tevékenységeiért, vagy hozzájárulnak az Európai Unió külső határainak illegális átlépéséhez.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk