Ma eldől, hogy da Silva legyőzi-e Bolsonarót

Külpol

Az előrejelzések szerint a jelenlegi elnök veszíteni fog.

Brazíliában vasárnap tartják az általános választások második fordulóját. Az ország polgárainak a leendő államfőről és 12 kormányzójelöltjéről kell dönteniük.

Az október elején tartott első fordulóban a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő a szavazatok 48,42 százalékát kapta meg, míg a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaro 43,2 százalékot. Tekintettel arra, hogy egyik elnökjelölt sem kapta meg a szavazatok több mint 50 százalékát, kiírták a második, egyben utolsó fordulót, ahol a győztesnek elég megszereznie az egyszerű többséget.

A legfrissebb közvéleménykutatások szerint Lula da Silva az érvényes szavazatok 53 százalékára számíthat, a megkérdezettek 47 százaléka pedig Bolsonaróra fog szavazni.

Függetlenül attól, hogy ki nyeri az elnökválasztást, történelmileg példa nélküli lesz az idei megmérettetés. Elemzők szerint ugyanis, ha Bolsonaro veszít, ő lesz az első olyan hivatalban lévő államfő, akinek nem sikerült újraválasztatnia magát második ciklusra, ha viszont Lula da Silva marad alul, az abból a szempontból lesz egyedi, hogy még nem fordult elő, hogy az elnökválasztások első fordulójában többséget szerző politikus ne tudott volna győzni a második fordulóban.

Az ország 12 államának kormányzóválasztásán az ország gazdasági és ipari központjának számító, legnépesebb állam, Sao Paulo vezetői posztjáért folyó összecsapás áll a figyelem középpontban. A posztért a Bolsonaro-kormány korábbi infrastrukturális minisztere, Tarcisio Gomez de Freitas és Lula da Silva kormányának volt oktatási minisztere, Fernando Addad verseng.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk