Már Németország is fegyverszállítmányt küld Ukrajnának, támogatják a SWIFT-korlátozást is

  • narancs.hu
  • 2022. február 26.

Külpol

Ma a csehek és a franciák is erről döntöttek.

Sokáig nehezedett a nyomás Németországra, hogy végre elszánja magát fegyverszállítmány küldésére Ukrajnába.

Szombat estére a német kormány meghozta a döntést:

1000 páncélelhárító rakétát és 500 légelhárító rakétát küldenek az ukrán hadsereg számára, és támogatják a SWIFT globális bankrendszer bizonyos korlátozását Oroszország számára.

Erről Twitteren számolt be a vezetés, de az AP hírügynökség arról is hírt adott, hogy lazítottak fegyverzetpolitikájukon is, amely eddig kimondta, hogy Németországtól vásárolt fegyvereket más országok sem küldhetnek Ukrajnába, de Hollandiának és Észtországnak ezt most engedélyezték.

Németország a második világháború óta tartotta magát ahhoz, hogy nem küld fegyvert konfliktuszónába. Németország „kötelessége, hogy lehetőségeihez mérten támogassa Ukrajnát abban, hogy megvédje magát Vlagyimir Putyin megszálló hadseregével szemben” - mondta Olaf Scholz kancellár.

Ma egyébként elsőként a franciák jelezték, hogy újabb fegyverszállítmánnyal segítik az ukrán hadsereget, Zelenszkij ukrán elnök beszámolója szerint szombat reggel beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel arról, hogy a nekik szánt fegyverek és felszerelések „úton vannak Ukrajnába”.

Csehország gépkarabélyokat, géppuskákat, speciális puskákat és pisztolyokat, illetve hozzájuk való lőszert ad az ukránoknak, az adomány értéke 188 millió korona, írja az MTI.

A cseh kormány pénteken rendkívüli ülésen döntött arról, hogy szükség esetén akár 580 cseh katonát lehessen bevetni a NATO készenléti egységeinek keretében a szövetség egész területén.

Arról is határozott a kormány, hogy szükség esetén a szövetséges NATO-országok katonai alegységei szabadon mozoghassanak cseh területen. A NATO-repülőgépek például szabadon vehetnek fel üzemanyagot a cseh repülőtereken.

Mindeközben Csehország legfőbb ügyésze arra figyelmeztetett, hogy akár három év börtön is járhat az oroszok ukrajnai háborújának támogatásáért. Igor Stříž szerint a tüntetéseken és a közösségi médiában kifejtett oroszbarát tevékenység is bűncselekménynek számít.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk