Mario Draghi elrendelte az afgán menekültek beoltását

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 25.

Külpol

Közben meghosszabbítanák a védettségi igazolvány érvényességét Olaszországban, hogy ne kelljen még beadni a harmadik oltásokat. 

A harmadik dózis beadása helyett a római kormány a védettségi igazolás érvényességének meghosszabbítását tervezi, miközben Mario Draghi kormányfő az országba érkezett afgán menekültek minél gyorsabb beoltását rendelte el - írja az olasz sajtó szerdán.

Az eddigi kilenc hónapról egy évre akarják hosszabbítani a két adaggal átoltottak védettségének érvényességét.

Az intézkedéssel el akarják kerülni, hogy az év elején beoltottaknakmár szeptember-októberben be kelljen adni a harmadik adag vakcinát, miközben az olaszok egy része még első vagy második dózisban sem részesült.  

A javaslatot a héten az egészségügyi operatív csoport véleményezi, a kormány a parlament szeptember 6-i ülésén akarja bejelenteni a hosszabbítást. A kormány ezen kívül kezdeményezi az oltottság kötelezővé tételét bizonyos szakmákban. A kötelezettség mostanáig csak az egészségügyben és az oktatásban dolgozókat érintette: az oltást megtagadó orvost vagy tanárt más, a betegektől és a diákoktól távoli munkakörbe helyezhetik át, de állásából is felfüggeszthetik. További tervezett intézkedés, hogy a társadalombiztosítási intézet nem állja majd az oltás nélkül karanténba helyezett dolgozók betegszabadsági költségeit.  

Az országos oltási ütemezéssel megbízott kormánybiztos, Francesco Paolo Figliuolo tábornok bejelentette, hogy szeptember végére érhetik el a nyájimmunitást. Ez a lakosság nyolcvan százalékának átoltását jelenti. A hatvan millió olaszból eddig 36,6 millióan kapták meg mind a két adag védőoltást, ami a 12 év feletti lakosság 67,6 százalékával egyenlő. 

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Mario Draghi kormányfő az Olaszországba érkezett több mint háromezer afgán minél előbbi beoltását is elrendelte.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk