Mario Draghi eltörölné a vétót az uniós külpolitikában

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 3.

Külpol

Minősített többségi döntéshozatalra állna át az olasz miniszterelnök. 

A geopolitikai helyzet bizonytalanná vált, ezért határozottabb fellépésre, egységes döntéshozatalra kell törekedni az unió külpolitikai döntéshozatalában - mondta Mario Draghi olasz kormányfő kedden az Európai Parlamentben.

Olyan Európai Unióra van szükség, amely gyorsan tud dönteni, ezért túl kell lépni az egyhangú döntések, a vétó rendszerén. Helyette a minősített többséggel meghozott döntések meghozatalára kell áttérni - mondta a miniszterelnök.

A külpolitikai döntéseknél megkövetelt egyhangúság eltörlésének lehetősége gyakran felmerül az uniós vitákban, azonban egy ilyen változtatáshoz az alapszerződés módosítására lenne szükség, amibe megint csak minden tagállamnak bele kellene egyeznie.

Mario Draghi, az EP-vitán hangsúlyozta, Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja rámutatott, hogy Európa mennyire kiszolgáltatott Moszkvával szemben az energiaellátás szempontjából.

"Egy ilyen mértékű energiafüggőség gazdasági szempontból fenntarthatatlan, geopolitikai szempontból pedig veszélyes" - fogalmazott.

Kijelentette: Olaszország felső határt szabna az Oroszországból származó energiahordozók árára, és Európának közösen kellene tárgyalnia a gázárak csökkentése érdekében. Ez - mint mondta - hozzájárulna az orosz katonai fellépésre költhető összegek visszaszorításához.

Azonnali megoldásokra van szükség a vállalkozások és a családok védelme érdekében, csökkenteni kell a rezsit, valamint az üzemanyagárakat, adókedvezményeket kell biztosítani, hogy a legkiszolgáltatottabb családok megőrizzék vásárlóerejüket - tette hozzá Draghi.

Közölte, Olaszország támogatja az Oroszország elleni uniós szankciókat, köztük azokat a tervezett intézkedéseket is, amelyek az energiaszektorra vonatkoznának. Olaszország minden olyan döntést meg fog hozni, ami saját, valamint Európa energiaellátásának biztonságát szavatolni tudja - tette hozzá.

"Mivel Ukrajna megtámadása az európai kontinens békéjét fenyegeti, támogatnunk kell Ukrajnát, kormányát és népét úgy, ahogyan azt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kéri tőlünk" - fogalmazott Draghi, majd hozzátette: "ha megvédjük Ukrajnát, azzal magunkat is védjük".

Véleménye szerint fel kell gyorsítani a bővítést, integrálni azokat az országokat, amelyek európai jövőt szeretnének. Olaszország szeretné Ukrajnát is az Európai Unióban látni - tette hozzá Mario Draghi.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk