Másfél év után csak összejött: Donald Trump rácsörgött Orbánra

  • narancs.hu
  • 2018. június 16.

Külpol

Havasi Bertalan jelentette be az USA-méretű hírt.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke felhívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt annak kapcsán, hogy az új amerikai nagykövet a jövő héten foglalja el budapesti állomáshelyét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

A tárgyalás részleteiről a megbeszélés után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek elmondta: Trump szerint az új nagykövet, David Cornstein nagyszerű ember, akinek az érkezése lehetőséget biztosít a kétoldalú kapcsolatok további javítására. Hozzátette, hogy beszéltek a határvédelem fontosságáról és egyetértettek abban is, hogy az az ország, amely nem tudja megvédeni saját határát, az nem ország többé.

A miniszter tájékoztatása szerint az amerikai elnök biztatta Orbánt, hogy védje erősen a déli határt. A miniszterelnök biztosította az amerikai elnököt, hogy Magyarország elkötelezetten folytatja eddigi migrációs politikáját, és megvédi Magyarország határait. Orbán kiemelte, hogy Magyarország számára fontos, hogy az EU visszanyerje versenyképességét, ugyanis a magyar kivitel kis híján nyolcvan százaléka az EU tagországaiba irányul – mondta Szijjártó.

Trumptól keletre

Trumptól keletre

 

Arról nem beszélt a külügyminiszter, hogy Orbán most végül eljuthat-e Washingtonba. Korábban ugyanis még arról szóltak a hírek, hogy Trump meghívta Orbánt a Fehér Házba, aztán a magyar miniszterelnök és Szijjártó már arról beszélt, hogy jelenleg nincs semmi, ami indokolna egy kétoldalú találkozót. Orbán Viktor egyébként 2001 óta nem járt hivatalos látogatáson amerikai elnöknél.

Figyelmébe ajánljuk